ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: Liberalerna under riksdagsspärren

Anna Åslund · 22 Jun 2016
Uppdaterad 21 Dec 2016
Yougov ställde frågan: ”Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?” Undersökningen visar svagt stöd för Jan Björklunds parti Liberalerna. Foto: TT

Yougov ställde frågan: ”Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?” Undersökningen visar svagt stöd för Jan Björklunds parti Liberalerna. Foto: TT Foto: Pontus Lundahl/TT


Om det var val i dag hade Liberalerna åkt ur riksdagen. Det visar den senaste undersökningen från Yougov. Liberalerna tappar två procentenheter och hamnar på 3,3 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd i juni på uppdrag av Metro, visar att väljarstödet hos Liberalerna minskat till 3,3 procent, vilket är en signifikant förändring. Därigenom placerar sig partiet under riksdagsspärren.

Stödet för partiet har varit ojämnt. I maj uppgav 5,3 procent av väljarna att de skulle rösta på Liberalerna medan partiet i april återigen låg under riksdagsspärren på 3,6 procent i Yougovs mätning.

Enligt Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet, beror det på ett flertal faktorer.

– Liberalernas strategi efter valet har inte varit framgångsrik. De har bytt namn men inte partiledare och ställt sig utanför i två gränsöverskridande frågor, alltså försvaret och energin, säger hon.

Hon tror att Liberalerna kan ha tappat väljare efter att bland annat ha drivit frågan om att utveckla kärnkraften i Sverige.

►LÄS MER: Ny mätning från Yougov: MP rasar under riksdagsspärren

– Flocktänkandet är väldigt etablerat på den borgliga sidan. Att sticka ut är radikalt och det är ett läge som partiet inte riktigt har befunnit sig i förut, säger Marja Lemne.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, håller med om det faktum att Liberalernas profilering i vissa frågor nu slår tillbaka mot partiet.

– Tidigare har Liberalerna ett enfrågeparti med skolfrågan, men nu har de börjat tappa även där och Moderaterna håller på att ta över sakfrågan. Partiet driver en spetsig politik och avviker från andra partier i Sverige.

Metro har varit i kontakt med  Liberalernas pressekreterare Jonatan Ohlin säger att de avböjer att kommentera undersökningen.

Undersökningen visar också att stödet för Isabella Lövin och Stefan Löfven ökar, medan det minskar för Gustav Fridolin.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro