ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Yougov: Miljöpartiets revansch – tillbaka över riksdagsspärren

Aron Andersson · 21 Jun 2017
Uppdaterad 21 Jun 2017

Miljöpartiet går från katastrofsiffror till att precis klara riksdagsspärren. Partiet får 4,2 procent av stödet i den senaste opinionsmätningen från Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

Inför Miljöpartiets kongress i maj hade partiet rekordlåga siffror. Efter senaste riksdagsvalet, där MP fick 6,9 procent av rösterna, hade partiet minskat till bottennoteringen 2,1 procent.

– Det här är verkligen illa för Miljöpartiet och till skillnad från andra partier så har de redan åkt ut ur riksdagen en gång och kommit igen, sa Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet, till Metro då.

LÄS MER: Miljöpartiet långt under riksdagsspärren – så har de tappat i väljarstöd

Men i den senaste mätningen från Yougov, som utförts på uppdrag av Metro, är partiet tillbaka. MP har ökat till 4,2 procent, och hamnar därmed precis över riksdagsspärren. Förändringen är statistiskt säkerställd.

– Det är inte så enkelt att hitta förklaringar. Om något varit positivt så är det att Isabella Lövin har synts i debatten. En annan möjlig förklaring är att det inte varit fokus på några eländiga skandaler, säger Marja Lemne.

LÄS MER: Vänsterpartiet tappar väljare: ”Mycket kannibalism på regeringssidan”

Samtidigt är förtroende för språkrören fortsatt lågt. I Yougovs opinionsmätning har de svarande även fått frågan vad de tycker om partiledarna. Miljöpartiets språkrör och Gudrun Schyman (Fi) ligger i botten.

– Så även om partiet gått upp lite så är förtroende för ledarna väldigt lågt. Så frågan är om uppgången är tillfällig eller inte, säger Marja Lemne.

Nedgången för Moderaterna ser ut att ha stannat upp i mätningen, på 17,4 procent, och Sverigedemokraterna är största partiet med 24,0 procent av stödet.

LÄS MER: Moderaterna rasar efter SD-utspel – sämsta siffran någonsin

pil
Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?

Juni 2017 vs maj 2017

Moderaterna: 17,4 % (16,0 %)

Centerpartiet: 11,7 % (12,8 %)

Liberalerna: 5,3 % (5,4 %)

Kristdemokraterna: 3,4 % (2,9 %)

Miljöpartiet: 4,2 % (2,1 %)

Socialdemokraterna: 22,3 % (25,3 %)

Vänsterpartiet: 8,0 % (8,1 %)

Feministiskt initiativ: 2,5 % (2,6 %)

Sverigedemokraterna: 24 % (23,6 %)

Annat parti: 1,4 % (1,3 %)

Källa: Källa: Yougov.

pil
Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 16-20 juni 2017. Sammanlagt har 1 509 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 154 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

Källa: Källa: Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro