ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: MP:s lägsta siffra sedan riksdagsvalet

Alva Forsberg Fierro · 16 Dec 2015
Uppdaterad 16 Dec 2015
Miljöpartiet får 4,5 procent i Yougovs decembermätning.

Miljöpartiet får 4,5 procent i Yougovs decembermätning. Foto: TT/ Montage


Miljöpartiet når nya bottensiffror samtidigt som SD fortsätter att vara Sveriges största parti. Det visar den senaste väljaropinionen från Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, får Miljöpartitet 4,5 procent – vilket är det lägsta stödet hittills sedan valet. 

Kristdemokraternas sjunker till 2,8 procent i Yougovs decembermätning – och SD fortsätter vara Sveriges största parti med 26,9 procent jämfört med 26,7 procent i novembermätningen. Flyktingfrågan är fortsatt den viktigaste politiska frågan – men har slutat öka.

►LÄS MER: Yougov: S når bottensiffror – lägsta stödet sedan valet

Alla förändringar i undersökningen ligger inom den statistiska felmarginalen. Sammanlagt har 1 510 intervjuer genomförts via Yougovs onlinepanel.

Att Miljöpartiet når bottensiffror har främst att göra med migrationsuppgörelsen, där MP gav vika för regeringens krav på skärpta regler i migrationspolitiken, menar Stina Morian, politisk expert. 

– Deras väljare blev oerhört besvikna på uppgörelsen eftersom MP hade lovat att inte ge efter. Även de interna striderna som uppstått inom partiet efter beslutet har försvagat partiet, säger hon.

I regeringens åtgärder för att minska antalet flyktingar till Sverige ingick bland annat utökade id-kontroller, att försörjningskraven ska skärpas och att tillfälliga uppehållstillstånd ska gälla för alla utom kvotflyktingar. Kort därefter hölls det stora klimattoppmötet i Paris, där Miljöpartiet hoppades få gehör för sina miljöpolitiska åtgärder.

– Men efter klimatavtalen har de heller inte riktigt fått respons på sina frågor, vilket sammanföll med denna mätning, säger Stina Morian. 

►LÄS MER: Yougov: Flyktingfrågan viktigast bland svenskar – SD största parti

Att Kristdemokraterna backar till 2,8 procent, vilket det lägsta partiet fått i Yougov sedan mars 2013, är ingen överraskning, menar Morian.

– De har uppenbarligen inte alls tjänat på att döda decemberöverenskommelsen. De har alltid varit små och klarat sig på stödröster, så den här siffran visar nog deras egentliga stöd. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro