ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: Ökad polarisering – V och SD ser ut att bli valets stora vinnare

Linnea Bergman, Sofia Clason · 18 Jul 2018
Uppdaterad 19 Jul 2018
V och SD kan tillsammans komma att nå över 30 procent i valet.

V och SD kan tillsammans komma att nå över 30 procent i valet. Foto: Wikimedia Commons


Väljarna dras mot partierna på ytterkanterna. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna ser ut att bli partierna som ökar mest i valet i september, enligt nya siffror från Yougov som tagits fram på uppdrag av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Jämfört med valet år 2014, visar Yougov-mätningen en ökning med 12,8 procentenheter för Sverigedemokraterna, respektive 4,1 procentenheter för Vänsterpartiet.

Marja Lemne som är doktor i statsvetenskap och universitetslektor vid Södertörns högskola, tror att resultatet kan bero på ett missnöje med den sittande regeringen.

– Alla som är besvikna på regeringen går förmodligen inte från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna. Det är väl det som förklarar även Vänsterpartiets framgång, säger hon.

Förändringen i opinionsstödet är inte statistiskt säkerställt sedan mätningen i juni. Men skulle valresultatet spegla mätningen, blir det Vänsterpartiets bästa valresultat sedan riksdagsvalet år 1998.

För Sverigedemokraterna, skulle mätningen betyda att partiet uppnår en fjärdedel av rösterna i nästa val.

Sören Holmberg som är professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet kommenterar också de två partiernas ökning.

– Resultaten i denna mätning och i andra antyder att de två ytterpartierna V och SD kan komma att tillsammans nå klart över 30 procent i valet, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro