ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: S når bottensiffror – lägsta stödet sedan valet

metro · 19 Nov 2015
Uppdaterad 2 Feb 2016
SD är fortfarande största parti i Yougovs novembermätning.

SD är fortfarande största parti i Yougovs novembermätning. Foto: TT/ Yougov


Socialdemokraterna når nya bottensiffror samtidigt som SD fortsätter att vara Sveriges största parti. Det visar den senaste väljaropinionen från Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, får Socialdemokraterna 21,4 procent – vilket är det lägsta stödet hittills sedan valet. Även stödet för Moderaterna sjunker till 20,6 procent i Yougovs novembermätning – och SD fortsätter vara Sveriges största parti.

Alla förändringar i undersökningen ligger inom den statistiska felmarginalen. Sammanlagt har 1 530 intervjuer genomförts via Yougovs onlinepanel.

►LÄS MER: Flyktingfrågan allt viktigare – då röstar svenskarna så här

Statsminister Stefan Löfvens popularitet sjunker även i krisande tider. Han hamnar på plats 21 av de 24 statsråden i regeringen. I botten hamnar miljöminister Åsa Romson.

– Löfven och hans regering framstår som svaga i en situation som de själva beskriver som extrem och verkar inte kunna hålla sams. De borde vara mer handlingskraftiga i sina åtgärder än vad de hittills varit, säger politiska experten Stina Morian.

Intresset för flyktingfrågan fortsätter att växa. 64 procent anser att det är den viktigaste politiska frågan just nu – vilket är en ökning med åtta procentenheter från oktober. Samtidigt ökar stödet för Sverigedemokraterna från 24,8 procent till 26,7 procent.

– Flyktingfrågan är den enda politiska frågan som diskuteras just nu och eftersom det är Sverigedemokraternas hjärtefråga ökar deras stöd, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

►LÄS MER: Yougov: Flyktingfrågan viktigast bland svenskar – SD största parti

Cirka en av fyra M-väljare i valet 2014 uppger att de skulle rösta på SD om det var val i dag jämfört med en av fem S-väljare.

– Moderaterna och Kristdemokraterna har varit hårdast i sin invandrarretorik. De förlorar på det eftersom fler känner att man lika gärna rösta på originalet, säger Stina Morian.

Hon tror däremot att stödet för SD nått taket.

– Har man 27 procent när den offentliga debatten inte handlar om något annat än deras huvudfråga då kan man inte nå högre siffror, om det inte händer något katastrofalt.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro