ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: SD störst om det vore val i dag

David Peterson · 22 Aug 2018
Uppdaterad 22 Aug 2018

Socialdemokraterna och Moderaterna är på väg mot tydliga valnederlag, enligt en statsvetare. Sverigedemokraterna är fortsatt största parti – men backar för andra månaden i rad, i Yougovs opinionsmätning.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverigedemokraterna skulle bli största parti om det hade varit val i dag, det visar den senaste opinionsmätningen från Yougov som görs på uppdrag av Metro. Men partiet har tappat de två senaste månaderna och landar på 24,2 procent i augustimätningen.

– Det är möjligt att SD toppade formen lite för tidigt. Många trodde att bilbränderna skulle gynna partiet men det verkar de inte ha gjort, säger Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Samtidigt tappar flykting- och invandringspolitiken i betydelse för väljarna som i stället börjat bry sig allt mer om skatter och jobb. Det skulle kunna vara ytterligare en anledning till SD:s tapp, enligt Sören Holmberg.

S mot ”historiskt bottenrekord”

Socialdemokraterna landar på 21,9 procent i mätningen.

– De är på väg mot ett historiskt bottenrekord. De har inte varit såhär dåliga sedan vi fick allmän rösträtt och än så länge ser vi inga tecken på någon återhämtning, säger Sören Holmberg.

Men de rödgröna, som får ett stöd på 36,2 procent, är fortfarande större än Alliansen, som landar på 32,8 procent.

– Fast Alliansen skulle kunna bilda regering ändå om Sverigedemokraterna lägger ned sina röster i statsministeromröstningen, säger Holmberg.

Ny statsminister kan dröja

Efter valet förhandlar talmannen med partierna innan förslag på en ny statsminister läggs fram. Vanligtvis brukar det vara en snabb process men det nya läget i svensk politik gör att det i år kan bli en långdragen process, enligt Sören Holmberg.

– På pappret kan det dröja flera månader. Vi brukar vara snabba på att få fram en ny statsminister men i det här läget så kan det ta lång tid, säger han.

Om riksdagen inte godkänner talmannens förslag görs ett nytt försök. Detta har hittills aldrig inträffat. Talmannen kan föra fram sammanlagt fyra förslag. Om inget av dem godkänns anordnas extraval inom tre månader.

Rekordmånga väljare riskerar att slösa bort sin röst på ett parti som inte tar sig in i riksdagen. Enligt mätningen kommer 10,7 procent av väljarna att rösta på ett parti som inte tar sig in i riksdagen.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro