ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: Superjämnt mellan blocken – riktig valrysare väntar

David Peterson · 18 Apr 2018
Uppdaterad 19 Apr 2018
Det finns risker med en blocköverskridande regeringen, enligt en expert.

Det finns risker med en blocköverskridande regeringen, enligt en expert. Foto: IBL


Riksdagsvalet ser ut att bli en riktig rysare. I den senaste mätningen från Yougov skiljer det bara 0,4 procentenheter mellan blocken.

klar

Artikellänk är kopierad

Det börjar bli allt tydligare att inget av blocken kommer att kunna bilda en majoritetsregering efter valet i höst. Det i sig är ingen ovanlighet – Sverige har sedan demokratin infördes oftast styrts av minoritetsregeringar.

– Men den regering vi har nu är en av de mindre starka vi har haft. Det är dessutom en koalition vilket gör arbetet tuffare. Man måste först förankra beslut inom regeringen och sen i riksdagen. Det är en skillnad mot hur det var när minoritetsregeringarna var socialdemokratiska enpartiregeringar, säger Johannes Lindvall, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

I den senaste opinionsundersökningen från Yougov, som gjorts på uppdrag av Metro, landar alliansen på 36 procent. De rödgröna är inte långt efter med sina 35,6 procent. Men frågan är om något av blocken kommer att styra Sverige efter valet.

De senaste månaderna har det funnits en diskussion om en blocköverskridande regeringen där både Socialdemokraterna och Moderaterna ingår. Något som bland annat den före detta finansministern Anders Borg (M) lyfte fram som ett alternativ för ett par veckor sedan. ”Min uppfattning är att utgångspunkten bör vara att både Moderaterna och Socialdemokraterna bör ingå i regeringen efter valet”, skrev han i ett inlägg på Facebook.

Men det skulle nödvändigtvis inte vara en bra lösning, enligt Johannes Lindvall.

– Jag tror att det finns en stor risk med en blocköverskridande regering mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är att väljarna inte upplever att de har tydliga alternativ. Det tror jag kan få farliga effekter, säger han.

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, tror inte att någon regeringskonstellationer är helt utesluten.

– Relationen till SD och sprängkraften som visade sig av den lilla öppningen från M i januari 2017 antyder dock svårigheter att öppna dörren dit. Det kan leda till att andra konfliktlinjer tonas ned till exempel mellan M och S för något slags ”ansvar för landet”. Kompromisser krävs förstås då men på flera områden ligger partierna inte alldeles långt ifrån varandra, säger han

En anledning till att det blivit tuffare för minoritetsregeringar är, enligt Lindvall, att det skett en del förändringar mellan regering och riksdag.

– säger han.Partisystemet har ändrats, förr hade vi en tydligare vänster-högerkonflikt som dominerade helt. På senare år har politiska frågor som är svårare att inordna i vänster-högerdimensionen som varitviktiga i svensk politik. Då är det svårare för en minoritetsregering eftersom att de kan utmanas från flera håll, 

Samtidigt som det är fortsatt jämt mellan blocken ligger Sverigedemokraterna kvar på 22 procent.

Undersökningen visar också att totalt tre partier, MP, L, och KD är farligt nära fyraprocentsspärren och riskerar att åka ut ur riksdagen. Samtidigt ligger Feministiskt intiativ på 2,6 procent och skulle kunna ta sig in.

pil
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 13‐16 april 2018. 1545 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro