ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Yougov: Trots IT-skandalen – S fortsatt största parti

Linnea Bergman · 16 Aug 2017
Uppdaterad 17 Jan 2018
Stefan Löfvens Socialdemokraterna har inte minskat i popularitet efter IT-skandalen inom Transportstyrelsen, enligt nya opinionssiffror.

Stefan Löfvens Socialdemokraterna har inte minskat i popularitet efter IT-skandalen inom Transportstyrelsen, enligt nya opinionssiffror. Foto: TT.


Trots IT-skandalen hos Transportstyrelsen har Socialdemokraterna ett fortsatt starkt stöd, det visar den senaste opinionsundersökningen från Yougov, som gjorts på uppdrag av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Under sommaren har turerna varit många kring den så kallade IT-skandalen inom Transportstyrelsen. Historien har handlat om att sekretessbelagda uppgifter hanterats av utländska företag som tog över myndighetens IT-drift.

Regeringen ombildades i slutet av juli och infrastrukturminstern Anna Johansson (S) och inrikesministern Anders Ygeman (S) avgick då efter hot om missförtroendevotum. Ett hot som fortfarande vilar över försvarsministern Peter Hultqvist (S).

Men IT-skandalen och dess politiska efterdyningar till trots har inte stödet för Socialdemokraterna dalat under sommaren, enligt den senaste undersökningen från opinionsundersökningsföretaget Yougov.

Socialdemokraterna får i augusti månads mätning 25,4 procent av väljarnas stöd, vilket är det högsta sedan i maj 2015, då de fick 26,1 % i stöd.

Miljöpartiet ligger för tredje undersökningen i rad över fyraprocentspärren, som de tidigare hamnade under i alla mätningar under perioden maj 2016 till och med maj 2017.

Kristdemokraterna lyckas dock inte krypa över riksdagsspärren, och har inte gjort så i någon av Yougov-mätningarna för Metros räkning under 2017.

Sverigedemokraterna ligger kvar stabilt runt 24 procent, vilket de gjort sedan i februari 2016.

Den nya undersökningen visar dock inga signifikanta förändringar på partinivå jämfört med julimätningen eller när det gäller partiledarpopularitet jämfört med mätningen i juni.

pil
Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval idag?

Augusti 2017 vs juli 2017

Moderaterna:  16,1% (17,8 %)

Centerpartiet:  11,5 % (10,5 %)

Liberalerna:  4,6 % (5,3 %)

Kristdemokraterna: 2,9 % (2,6 %)

Miljöpartiet:  4,3 % (4,1 %)

Socialdemokraterna:  25,4 % (24,9 %)

Vänsterpartiet:  8,2 % (8,0 %)

Feministiskt initiativ:  2,2 % (2,4%)

Sverigedemokraterna:  23,6 % (23.0 %)

Annat parti:  1,3 % (1,6 %)

Källa: Källa: Yougov.

pil
Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 11-15 augusti 2017. Sammanlagt har 1 517 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 171 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

Källa: Källa: Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro