ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Yougov: Ulf Kristerssons succé – Moderaterna ökar kraftigt i opinionen

Natalie Demirian · 25 Okt 2017
Uppdaterad 25 Okt 2017
Ulf Kristersson.

Ulf Kristersson. Foto: TT


Det börjar vända uppåt för Moderaterna i väljarstöd. Samtidigt är den nye partiledaren Ulf Kristersson den mest populära. Det visar den senaste opinionsundersökningen från Yougov, som gjorts på uppdrag av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

I och med Anna Kinberg Batras avgång har partiet nu fått en ny partiledare i Ulf Kristersson. Det har gett resultat, visar den senaste undersökningen från Yougov.

Partiet har ökat signifikant på partinivå från 16 procent i september till 19,9 procent i den nya mätningen.

– Det är en trevlig siffra men det som gäller för oss är resultatet från valdagen. Men det här blir en sporre för våra valarbetare och bra för vår förändringsprocess, säger Tobias Billström, moderaternas gruppledare i riksdagen.

Samtidigt gör Ulf Kristersson succé genom att direkt gå in som den mest populära partiledaren, följd av Annie Lööf (C), och Jan Björklund (L).

Sverigedemokraterna minskar kraftigt från 25,3 procent till 21,9 procent i väljarstöd, men det är inte signifikant. De 21,9 procenten är den lägsta siffran som Sverigedemokraterna har fått i en Yougov-undersökning sedan juni 2015.

– Det är uppenbart att M nu har börjat ta tillbaka väljare de tidigare tappat till SD. Bakom ligger i första hand den mer restriktiva flyktingpolitiken som M har anammat. Ulf Kristerssons starka popularitetssiffror tror jag inte är en faktor i sammanhanget, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Inga andra signifikanta förändringar går att utläsa på partinivå i oktobermätningen.

pil
Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?

Oktober 2017 vs september 2017

Moderaterna: 19,9 % (16 %)

Centerpartiet: 9 % (9,4 %)

Liberalerna: 5,4 % (5,5 %)

Kristdemokraterna: 3 % (3,1 %)

Miljöpartiet: 3,2 % (3,1 %)

Socialdemokraterna: 25,2 % (26,3 %)

Vänsterpartiet: 7,7 % (7,5 %)

Feministiskt initiativ: 2,1 % (2 %)

Sverigedemokraterna: 21,9 % (25,3 %)

Annat parti: 2,6 % (1,8 %)

Andelen osäkra väljare i oktober är 15 %

Källa: Yougov

pil
Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 20‐23 oktober 2017. 1511 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

Källa: Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro