ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Yougovs teori: Därför överskattade vi SD i våra mätningar

David Peterson · 10 Sep 2018
Uppdaterad 10 Sep 2018
Thomas Eriksson, Metros publisher, tycker att det är problematiskt att Yougovs mätning var såpass långt från valresultatet.

Thomas Eriksson, Metros publisher, tycker att det är problematiskt att Yougovs mätning var såpass långt från valresultatet. Foto: IBL


Flera opinionsmätningar misslyckades med att mäta valresultatet. Framför allt överskattades väljarnas stöd för SD och V, bland annat i Yougovs mätning som görs på uppdrag av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Väljarrörelsen från Moderaterna och Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna överskattades kraftigt i flera mätningar. Enligt det preliminära valresultatet ser SD ut att landa på 17,6 procent, vilket är 7,2 procentenheter lägre än vad partiet fick i den sista Yougovmätningen inför valet, som görs på uppdrag av Metro.

– Vårt största problem var att vi överdrev rörelserna från S och M till SD. Likaså låg vi ganska högt på gruppen ”övriga”, säger Lars Gylling, kommunikationschef vid Yougov.

Enligt Lars Gylling syntes det en del väljarrörelser de sista dagarna innan valet, bland annat backade stödet för Sverigedemokraterna.

– En teori kan vara att många av dessa väljare ångrade sitt beslut om partibyte i sista minuten och att vi därför inte fick med dem i antingen sista Metro-mätning eller våra senaste kalibreringsmätningar, säger Lars Gylling.

Yougov kommer nu att utvärdera vad som gick fel.

Thomas Eriksson, Metros publisher, tycker att det är problematiskt att Yougovs mätning var såpass långt från valresultatet.

– Både vi och Yougov är förstås intresserade av att resultatet ska bli så korrekt som möjligt. Men man ska också komma ihåg att många bestämde sig sista dagarna och Yougovs mätning gjordes drygt en vecka före valet, säger han.

Även andra mätningar misslyckades med att mäta stödet för Socialdemokraterna – den mätning som kom närmast valresultat för S var den stora partisympatiundersökningen som publicerades av Statistiska centralbyrån (SCB) i maj. Då fick partiet 28,3 procent medan de i det preliminära valresultatet ser ut att få 28,4 procent.

Expressens mätning från Demoskop var den som lyckades bäst med att mäta valresultatet. Deras snittavvikelse var på 1,1 procent per parti.

Yougov och Sentio, som bara gör webbmätningar, hade den största snittavvivkelsen på 2,8 respektive 2,7 procent per parti.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro