ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Youtube börjar sälja musik, spel och film

Kristoffer Rengfors · 8 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Snart ska köplänkar in på Youtube. 

Snart ska köplänkar in på Youtube.  Foto: Montage:: Metro Teknik


klar

Artikellänk är kopierad

Youtube ska förvandlas till en enda gigantisk nätbutik. Nästa gång du tittar på en musikvideo ska det även gå att köpa låten. Google inleder ett samarbete med flera stora aktörer inom underhållningsbranschen. Bland annat skivbolaget EMI, nätbutiken Amazon och speljätten Electronic Arts. Innebörden blir att så kallade "click to buy"-länkar kommer att placeras vid videor där musik eller spel visas. Det samma kan komma att gälla även för filmer och tv-serier. I är även konsertbiljetter, böcker, tv-serier och filmer potentiella intäktskällor. Google och deras samarbetspartners kommer att dela lika på intäkterna.En förhoppning från Googles sida är att rättighetshavare ska välja att placera ut köplänkar på filmklipp som annars måste tas bort. Det kan handla om icke officiella musikvideor, eller filmklipp där upphovsrättskyddade låtar används som bakgrundsmusik. Google använder redan i dag ett system för att hitta upphovsrättsskyddat material på Youtube, och sedan ta bort det. Youtube blir med de nya köplänkarna ironiskt not en enda stor reklamkanal för de rättighetshavare som Google annars haft så stora problem med. Till att börja med kommer försäljningen av musikfiler, spel och filmer bara att ske på Youtube i USA.

Google betalade över 1,5 miljarder dollar för Youtube år 2006. Sedan dess har analytiker kliat sig i huvudet och försökt lista ut hur några som helst intäkter ska komma från videosajten. Nu behöver de inte undra längre.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro