ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Youtube på svenska

Martin Eriksson · 23 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Googles Sverigechef Stina Honkamaa på presskonferensen i dag.

Googles Sverigechef Stina Honkamaa på presskonferensen i dag. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Nu kommer Youtube på svenska. Googles plan till herravälde i Sverige - liera sig med mediejätten Bonnier.Från och med i dag kan man nu surfa runt på Youtube och läsa allt på svenska medan man tittar på användarupplagda filmer. Syftet med den svenska lanseringen är delvis att få fler besökare - men också att få fler aktiva användare.– När vi lanserat i andra länder har vi märkt en liten ökning av besöken - men ett kraftigt uppsving i aktiviteten hos användarna i landet, säger Patrick Walker Youtubes Europachef till metro.seDessutom ökar lanseringen Google/Youtubes möjligheter till innehållsavtal och annonsförsäljning i Sverige. I dag presenterades bland annat samarbeten med Bonniers, Socialdemokraterna, Djugården fotboll och Ace of Base.– Digital rörlig bild är oerhört viktigt för oss. I ett rörligt medielandskap måste vi hitta nya vägar, säger Sara Öhrwall, chef för Bonnier Research & Development.För Bonniers del innebär avtalet att Expressen, TV4, DN och Newsmill ger sitt innehåll till Youtube. När någon sedan tittar på innehållet kommer Google och Bonnier dela på intäkterna från annonserna som visas på sidan, berättade Patrick Walker på presskonferensen i dag.

Expressen.se: Youtube skiljer sig inte från kiosker

En av de avtalsleverantörer som Youtube har knutit till sig är expressen.se. En nyhetssajt som ofta tar svåra publicistiska beslut.

Vid skolskjutningarna i Kauhajoki så valde ni att visa massmördarens video - youtube å andra sidan valde att plocka ner filmen. Hur ser du på att jobba så nära med ett företag som har andra publicistiska riktlinjer?– Vi ser Youtube som en distributör av vårt redaktionella innehåll, säger Thomas Mattsson, chef för Expressen digitala medier. De skiljer sig inte från andra distributörer. Det händer att vi publicerar löpsedlar som tas ner på Arlanda eller att kiosker vänder upp och ner på tidningarna. Då tar vi en diskussion med den distributören.

klar

Artikellänk är kopierad

Martin Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro