ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Youtubefilmen blev Amanda Todds sista rop på hjälp

Jenny Sköld · 15 Okt 2012
Uppdaterad 16 Okt 2012

Tonåringen Amanda Todd gjorde en film om hur hon trakasserades av skolkamrater. Youtubefilmen visade sig vara ett sista rop på hjälp. Fem veckor senare tog hon sitt liv.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag har Amanda Todds 9 minuter långa film visats postumt över 3 miljoner gånger på Youtube. Det är ett hjärtskärande dokument över hur mobbning och trakasserier kan bryta ner en ung människas psyke – och hur internet gör det svårare att komma undan. 

Med hjälp av lappar med korta textmeddelanden berättar hon om hur lurades att klä av sig framför en webcam och hur bilderna sedan spreds på nätet och gav henne "dåligt rykte" i den kanadensiska högstadieskolan.

Hon skriver om skolbyten och om hur hon gång på gång misslyckas att få en nystart eftersom bilderna förföljer henne. Men också om hur en killkompis börjar uppvakta henne och att de har sex.  Men: "Stort misstag", skriver hon. "Han hade en flickvän". Hon misshandlas av flickvännen, skriver hon, men orkar inte anmäla. 

I stället försöker hon ta sitt liv – men överlever.

"När jag kom hem från sjukhuset var allt jag såg på Facebook – hon förtjänade det... jag hoppas att hon är död... hon borde testa ett annat blekningsmedel, jag hoppas att hon dör den här gången och inte är så korkad".

Efter ytterligare en självmordsförsök blir videon ett sista rop på hjälp. Den avslutande textlappen kanske är den mest gripande: "Jag har ingen. Jag behöver någon."

Efter självmordet har filmklippet fått en enorm spridning. 

– Vi vill att videon ska delas och användas som ett antimobbninsverktyg. Det är vad vår dotter skulle ha velat, säger hennes mamma Carol Todd till lokala tidningen Vancouver Sun.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro