ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yrke: Konfliktlösare

Kristian Borglund · 28 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Gustav Bates har som yrke att hjälpa andra att lösa konflikter.
Gustav Bates har som yrke att hjälpa andra att lösa konflikter.

UTMANING. Om du vill tillhöra en fredsbevarande styrka men slippa gå ut i krig kanske professionell konfliktlösare är yrket för dig. Deras arbetsplatser är andra människors arbetsplatser. – Konfliktlösaren löser aldrig andras konflikter utan stöder, hjälper och undervisar människor så att de själva kan lösa konflikterna, säger Gustav Bates på konsultföretaget Tänk Sundsvik & Bates i Göteborg. 

Konflikter kan vara heta eller kalla, menar han. Heta konflikter är uttalade och kan resultera i att arbetskamrater skriker åt varandra. En kall konflikt är outtalad. – Om det finns en ”Din mamma jobbar inte här”-skylt i pentryt är det ett tydligt tecken på att det finns en kall konflikt på din arbetsplats – och en kall konflikt är oftast värre än en het.

Att vara konfliktlösare är omväxlande. Ena dagen lär Gustav Bates guidepersonal ta hand om jobbiga turister, nästa dag pratar han med förskollärare om hur de ska handskas med knepiga föräldrar. Konfliktlösare blir man genom att exempelvis läsa till en fil mag-examen i konfliktlösning på Göteborgs universitet.

Gustav Bates är konfliktlösare för att han vill förändra människors sätt att bete sig mot varandra och sig själva.Vem passar som konfliktlösare?– De som har vågat utmana sina egna rädslor, de som är beredda att stanna kvar och inte överge människor när de sätter i gång processen.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro