ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yrsa Stenius ny pressombudsman

Olle Lidbom, har mediebloggen Vassaeggen.se · 15 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Yrsa Stenius
Yrsa Stenius

MEDIER. Frilansjournalisten Yrsa Stenius blir ny pressombudsman. Hon har tidigare tio års erfarenhet av arbetet som ledamot av Pressens Opinionsnämnd - och så har hon själv blivit klandrad.– Jo, det har jag. Jag har blivit fälld en gång för jättejättelänge sedan. Yrsa Stenius blir den första kvinnan på posten när hon efterträder den bortgångne Olle Stenholm den 17 september.

Hon är född och uppvuxen i Finland och har lång publicistisk erfarenhet. På 1970-talet var hon chefredaktör för finlandssvenska Arbetarbladet innan hon kom till Aftonbladet och blev kulturchef och senare politisk chefredaktör.De senaste 20 åren har Yrsa Stenius, 62 år, varit verksam som författare och frilansskribent. I dag är hon mest känd som krönikör i Aftonbladet, men det arbetet släpper hon nu. Det passar sig inte att Almmänhetens pressombudsman arbetar för den tidning som klandrats mest av Pressens opinionsnämnd under de två senaste åren.– Jag kommer säkert att fortsätta skriva lite annat, men får vara mycket noga med var, och om vad, för att inte förtroendet för mig ska rubbas. Mitt nya ämbete ska jag sköta efter dess intressen. Det blir naturligtvis att hålla pressetikens fana så högt jag kan.

Jan Guillou beskriver dig som en "jättemoralist".– Jag är inte moralist, men jag är intresserad av moralfrågor.

Är det några särskilda sådana som berör ditt nya jobb?– Vi har ju en helt ny mediasituation med nätet. Det är kanske inte så farligt att folk kan yttra sig fritt, men det är svårt att få etisk disciplin på en sådan flodvåg. Publicering kan ju skada och det finns en liten risk att bloggarnas ganska fräna och ohyfsade tonläge läcker in i den mer institutionaliserade offentligheten. Det får man försöka hålla efter.

Du har själv blivit fälld.– På ett sätt som jag tyckte var väldigt underligt, men så var det 1988. Jag hade skrivit om den här sexsekten och Hans Scheike på ett sätt man inte fick skriva enligt den dåvarande opinionsnämnden.

Ser du det som en belastning?– Det är väl en nyttig erfarenhet. I allmänhet försöker jag vara så hyfsad jag kan, men vi kan alla råka ut för sådant där ibland, att man för ett ögonblick inte tänker sig för. Men det är desto viktigare att ständigt påminna sig om att man ständigt måste göra det.Skulle inte fler tidningar bli PO-anmälda om det inte var så krångligt att göra det?– Det vågar jag inte säga något om, jag vet inte hur krångligt det är.Anmälan kan bara göras via ett handunderskrivet brev.– Det får man ju titta på det, om man kan förenkla metodiken på något sätt.

Analys: PO måste hålla koll på bloggare

Efter många år på Aftonbladet anklagas Yrsa Stenius ibland för att vara sossarnas knähund. I hennes texter är hon dock aldrig till lags utan har nu chans att bli den vassaste PO vi haft. Och den första kvinnan.

PO:s utmaning är stor: att hantera övertramp mot pressetiken är svårt när de sker utanför etablissemanget. Ska PO hålla koll på bloggare och webbhatare måste hon hantera dessa som publicister. Stenius har hängt med i debatten men nu måste hon också leda den.Det tristaste vore om hennes barska men smarta röst tystnar. Både hon och de nya diskussionerna behövs.

klar

Artikellänk är kopierad

Olle Lidbom, har mediebloggen Vassaeggen.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro