ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ystads studenter bäst i Skåne

Johanna G Jimenez och Tomas M Westman · 12 Jun 2012
Uppdaterad 12 Jun 2012
Ystads studenter bäst i Skåne Julia Lindstam Andersson, till vänster, och Johanna Olsson är på Malmöbesök och har handlat rekvisita för en studentfest. De har nyss tagit studenten från Österportgymnasiet i Ystad, den skånska kommun där störst andel elever går ut med godkända betyg. – Jag fick många MVG men fick kämpa för det och fick  mycket hjälp av mina föräldrar, säger Julia Lindstam Andersson.

Ystads studenter bäst i Skåne Julia Lindstam Andersson, till vänster, och Johanna Olsson är på Malmöbesök och har handlat rekvisita för en studentfest. De har nyss tagit studenten från Österportgymnasiet i Ystad, den skånska kommun där störst andel elever går ut med godkända betyg. – Jag fick många MVG men fick kämpa för det och fick  mycket hjälp av mina föräldrar, säger Julia Lindstam Andersson. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Ystad är den kommun i Skåne där störst andel gymnasie-elever går ut med godkända betyg. Det visar ny statistik från Sveriges Kommuner och Landsting.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är jätteroligt att eleverna lyckas så bra, säger Håkan Persson, utvecklingsledare på Sydskånska Gymnasieförbundet, som ansvarar för gymnasieskolan i Ystad, Tomelilla och Sjöbo.

Ystad ligger i topp i Skåne och är näst bäst sett till hela landet. Håkan Persson ser förklaringar till siffrorna.

– Vi har jobbat mycket med mentorskap, där elevens utveckling följs på nära håll. Dessutom har vi kunnat erbjuda ett brett programutbud, vilket gjort att de flesta elever kommit in på sitt förstaval, säger han.

SKL har tagit fram faktorer som anses viktiga för att få eleven att gå klart sin utbildning. Utöver ett bra bemötande och tydliga mål betonas just betydelsen av ett flexibelt utbud för att eleven ska hamna på rätt program.

Julia Lindstam Andersson har precis tagit studenten från Österportgymnasiet i Ystad och förvånas inte av statistiken.

– Vi har många bra skolor. Men mycket handlar så klart om att man har bra lärare, att man hittar en bra studieteknik och har föräldrar som hjälper en, säger hon.

Hennes egna avgångsbetyg består till största delen av VG och MVG, men med tyskan fick hon kämpa sig upp till godkänt.

– Mina föräldrar spelade stor roll där, jag hade nog inte fixat det själv. De satt med mig uppe om nätterna när jag pluggade, säger Julia.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez och Tomas M Westman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro