ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ytterligare 13 döda efter energidryck

Jenny Sköld · 20 Nov 2012
Uppdaterad 20 Nov 2012

Nytt larm: 13 personers död kan ha koppling till energidryck. Nu hårdnar pressen på energidrycksföretagen. Svenska Livsmedelsverket utreder maxgräns för koffein.

klar

Artikellänk är kopierad

Rapporter om 13 dödsfall med möjlig koppling till energidrycken 5-hour energy har kommit in till amerikanska motsvarigheten till svenska Livsmedelsverket de senaste fyra åren. Uppgifterna kommer från tidningen New York Times, som begärt ut och gått igenom de senaste årens ärenden hos myndigheten, med koppling till energidrycker. 

Larmet kommer efter att ytterligare fem dödsfall blev kända i förra månader, med koppling till energidrycken Monster Energy. 

Under samma period har ytterligare 90 incidenter registrerats med koppling till samma dryck. I en tredjedel av fallen har konsumenter drabbats av livshotande skador eller tillstånd, som hjärtattacker, krampanfall och – i ett fall – missfall. 

– Vi tar alla rapporter om ofördelaktiga incidenter på fullaste allvar. Vi är strängt reglerade av och följer US Food!and and Drug Administrations (amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket reds anm) regler för god tillverkningssed, säger Elaine Lutz vid Living/Essentials, som distribuerar drycken, i ett uttalande. 

5-hour energy säljs bara inom USA, men går att köpa via nätet. Det framgår inte av innehållsförteckningen exakt hur mycket koffein en burk innehåller – bara att det motsvarar 3 deciliter kaffe, vilket borde innebära nästan 300 mg. 

Drycken har koffeinnivåer som motsvarar flera drycker som finns hos svenska återförsäljare. Gymgrossisten säljer till exempel märket Spike Shooter med 300 mg koffein per flaska. 

Efter larmet förra månaden, då det blev känt att amerikanska livsmedelsmyndigheten registrerat fem dödsfall med koppling till Monster Energy inledde svenska Livsmedelsverket en utredning om en maxgräns för koffeindrycker i Sverige. 

– Koffein har blivit populärt som tillsats i allt fler produkter, inte bara drycker utan även tuggummi och mintpastiller, därför har vi sett över möjligheten att införa maxhalter för koffein, säger Ulla Beckman, toxikolog på Livsmedelsverket till metro.se.

Även i USA diskuteras hårdare restriktioner för hälsomyndigheten. New Yorks statsåklagare har också en pågående granskning av energidrycksföretagens marknadsföring. 

Det finns tecken på att energidrycksföretagen påverkas ekonomisk av kritiken. Aktien för Monster Beverages föll kraftigt på börsen efter senaste larmet om de fyra dödsfallen i förra månaden.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro