ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ytterligare en terrormisstänkt har kopplats till IS-sympatisörer

Sofia Clason · 20 Maj 2018
Uppdaterad 20 Maj 2018
De tre männen häktades vid Solna tingsrätt.

De tre männen häktades vid Solna tingsrätt. Foto: TT, IBL


Under valborg greps tre män misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Nu har ytterligare en av de misstänkta identifierats som IS-sympatisör.

klar

Artikellänk är kopierad

De tre männen i 30 till 45-årsåldern häktades vid Solna tingsrätt, misstänkta för bland annat förberedelse till terrorbrott i Stockholm och Jämtländska Strömsund.

I början av maj rapporterade flera medier att en av männen använt terrorgruppen Islamiska statens symbol som profilbild på sociala medier, vilket sågs som ett tydligt tecken på sympatier för terrorsekten.

Nu har ytterligare en av männen, en 38-åring från Kirgizistan, kunnat kopplas till terrorgruppen IS, uppger Ekot.

Mannen har flera olika alias på sociala medier, där han är vän med extremistiska konton som delar våldsbejakande innehåll. Exempelvis, handlar det om bilder på vapen, dödade människor, Islamiska statens flagga och länkar till rörelsens aktiviteter utomlands.

– Det är ganska tydligt att de här personerna har djupa sympatier för IS, det råder ingen tvekan om det. Det här är våldsromantik och djupa sympatier med IS, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan till Ekot.

I 38-åringens chattkonversationer framkommer dessutom att han har en nära relation till den häktade 45-åringen från Uzbekistan. Det är dock något som varken åklagare eller männens advokater vill kommentera.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro