ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ytterligare misstänkt efter fräck kronkupp – dyrbara föremål skadades

Linnea Bergman, Karl Enn Henricsson · 8 Nov 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018
Ytterligare en man har frihetsberövad misstänkt för inblandning i kronkuppen mot Strängnäs domkyrka i slutet av juli.

Ytterligare en man har frihetsberövad misstänkt för inblandning i kronkuppen mot Strängnäs domkyrka i slutet av juli. Foto: Foto: Polisen/Strängnäs domkyrkoförsamling/Metro.


Ytterligare en man har anhållits misstänkt för inblandning i kronkuppen mot Strängnäs domkyrka. Dessutom riktas nu nya misstankar mot den 22-årige man som sedan tidigare sitter häktad. Detta eftersom flera föremål skadades vid kuppen.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av juli skedde den spektakulära stölden där två män tog sig in i Strängnäs domkyrka och stal Karl IX:s och Kristina den äldres begravningsregalier. Männen tros ha flytt via en motorbåt i närheten av kyrkan.

Sedan tidigare sitter en 22-årig man på sannolika skäl häktad misstänkt för grov stöld. Nu kan Metro berätta att ytterligare en man gripits misstänkt för inblandning i kuppen.

”Intressant i utredningen”

Mannen anhölls under torsdagen som skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden.

– Det är en person som är intressant i utredningen och förhör kommer hållas med honom. Sedan får vi ta ställning till det fortsatta frihetsberövandet, säger åklagaren Reena Devgun.

Åklagaren vill i nuläget inte gå in på brottsrubricering eller på vilket sätt mannen är misstänkt för att ha varit inblandad. Endast ett kortare förhör har än så länge hållits med mannen, enligt åklagaren.

Advokat Ola Salomonsson är mannen försvarare.

– Det ska arrangeras ett förhör, men jag har ännu inte träffat honom. Jag har inte ens pratat med någon utredningsman än, säger han.

Drottning Kristina den äldres begravningskrona stals från Strängnäs domkyrka i juli. Foto: Polisen/Strängnäs domkyrkoförsamling.
Drottning Kristina den äldres begravningskrona stals från Strängnäs domkyrka i juli. Foto: Polisen/Strängnäs domkyrkoförsamling.

Ska förhöret hållas i dag torsdag?

– Det kan bli ett förhör sent ikväll.

Vad misstänks han för?

– Det vet jag inte än.

Dessutom har nya brottsmisstankar riktats mot den 22-åring som sedan tidigare sitter häktad misstänkt för grov stöld.

Föremål som var kvar i montern kom till skada

Under stölden togs tre dyrbara föremål från låsta och larmade montrar i domkyrkan. Det var Karl IX:s och Kristina den äldres begravningskronor och ett riksäpple.

I montrarna fanns dock även tre till föremål från begravningsregalierna som tjuvarna inte tog med sig. Nu misstänks den 22-årige mannen även för försök till grov stöld.

– Skälet till det är att det har visat sig i utredningen att några av de föremålen som var kvar i montern har kommit till skada, säger åklagaren Reena Devgun.

”Vill leva ett stilla liv”

Hon säger vidare att det är ovanligt att exempelvis åtala för försök till grov stöld i lägen där en person inte tagit med sig allt gods från en brottsplats.

– Men här är det är fråga om så pass värdefulla föremål. Om de kommit till skada när man försökt att ta dem så anser jag att det ska ingå som en del av den gärningen, säger åklagaren Reena Devgun.

Den 22-åriga mannen nekar till brott. Han säger i en personutredning att han inte vet hur han blivit misstänkt för detta. Han uppger även att han vill leva ett stilla liv och inte ha med rättsväsendet att göra.

Mannen är tidigare dömd för bland annat trafikbrott, brott mot knivlagen och narkotikabrott.

De försvunna begravningsregalierna har inte återfunnits.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro