ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yttrandefrihet utan regler är totalt meningslöst

Metro · 12 Aug 2015
Uppdaterad 12 Aug 2015

Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Om någon tar sig friheten att föra någons talan så har man ett ansvar. SD ber om ursäkt å Sveriges vägnar, och får det att framstå som att man har mandat att göra detta. Om de hade skrivit en debattartikel, eller på annat sätt framfört sin åsikt, hade det varit en annan sak.

Om yttrandefrihet innebär att man får säga vad som helst, om vem som helst, hur som helst, då kan vi lika gärna skrota den direkt nu och här. En yttrandefrihet utan ansvar, utan regler, är totalt meningslös. Om yttrandefriheten ska ha någon betydande roll måste den vara under ansvar.

 LÄS MER: Många står upp för yttrandefriheten – men inte när det gäller SD

Följande står i grundlagen, 2 kap om grundläggande fri och rättigheter:

13 § Yttrandefriheten och informationsfriheten får begränsas med hänsyn till rikets säkerhet, folkförsörjningen, allmän ordning och säkerhet, enskilds anseende, privatlivets helgd eller förebyggandet och beivrandet av brott (...). Lag (1976:871).

15 § Lag eller annan föreskrift får ej innebära att någon medborgare missgynnas därför att han med hänsyn till ras, hudfärg eller etniskt ursprung tillhör minoritet. Lag (1976:871).

Nils Funcke får det att framstå som att yttrandefrihetslagen är gränslös. Enligt grundlagen finns begränsningar. Tydligen tycker Europarådet också det.

Yttrandefriheten ska inte tillåta att vi kränker människor. Sverige ber om ursäkt? Gör vi det? Ursäkta mig, men det blir väldigt konstigt när man försvarar SD, för då komikern Soran Ismail stängdes av från SR på grund av sina uttalanden om just SD, hördes inga röster om yttrandefrihet. Det har sagts att kritik mot SD bara gör dem mer populära. Jag tror att ni som skriver spaltmeter om att yttrandefriheten kränks om inte SD får säga och göra som de vill, ni gör dem verkligen populära.

Rasism, diskriminering och förtryck måste alltid bekämpas. Vi ska aldrig tystna, aldrig sluta höras. Vi har en unik lag i Sverige, den ska vi vara rädda om, men yttrandefrihet innebär inte att man att man kan säga vad som helst om vem som helst.

Hade SD uttryckt sina åsikter på ett annat sätt, i ett annat forum, så hade det varit helt legalt. Men det är inte rätt att på ett så utstuderat djävulskt sätt kränka och diskriminera människor.

Om man studerar hur det tyska nazistpartiet framförde sina åsikter om judarna, så ser det ut som att SD plankat rätt av. Det är det alla ni som ställer er på SD:s sida, också försvarar.

Jan Peder Forsberg

Ansvarig för Diskrimineringsbyrån i Västernorrland och Jämtland, medlem i CMR, FN och Sundsvalls asylkommitté

​LÄS MER: Många står upp för yttrandefriheten – men inte när det gäller SD

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro