ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

zAAz: Att spela med ett helsvenskt lag inför hemmapublik är en dröm

zAAz · 25 Aug 2017
Uppdaterad 25 Aug 2017
NiP vann Dreamahck masters i Malmö fastän de länge höll på att torska. Att de ändå lyckades vända var mycket på grund av publikens enorma stöd, skriver Zainab "zAAz" Turkie.

NiP vann Dreamahck masters i Malmö fastän de länge höll på att torska. Att de ändå lyckades vända var mycket på grund av publikens enorma stöd, skriver Zainab "zAAz" Turkie. Foto: TT/Metro


Som spelare är det en nästan obeskrivlig känsla när du märker att publiken är med dig, skriver Metros krönikör Zainab "zAAz" Turkie.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

E-sport är det bästa jag vet. Och ibland är det ännu bättre än vanligt – som när man känner publikens stöd under tävling. Fansen ger dagens e-sport en ny och häftig känsla.

I juli var jag i Polen för att titta på majortävlingen i Krakow. Jag hade sett extra mycket fram emot att se de polska killarna Virtus.pro som var de första proffsen jag lärde känna när jag var ny inom e-sport. Det visade sig att jag inte var ensam om att vilja se deras matcher. Hemmafansen i Krakow sjöng ramsor, stampade i golvet och skapade en magisk stämning i arenan.

Den här sortens publikstöd är någonting som blir allt vanligare inom vår sport, och jag skulle säga att den polska och svenska publiken är bäst av alla på att visa sitt stöd för de tävlande. Som spelare är det en nästan obeskrivlig känsla när du märker att publiken är med dig. Även om du sitter i ett isolerat rum på scen så hör du fortfarande hur folk sjunger samma saker, hur de stampar med fötterna och du kan inte undgå att märka när alla samtidigt tänder lampan i sina telefoner och håller upp dem.

Man kan faktiskt jämföra med fotboll där det också är en helt annan känsla för ett lag att spela inför sin hemmapublik – och laget blir dessutom mer svårslaget när fansen taggar igång dem. Mitt eget lag består av två svenska spelare, två ryska och en dansk. Även fast vi är ett internationellt lag brukar vi få bra stöd när vi spelar i Sverige. Som spelare tycker jag att utvecklingen av supporterkulturen är bland det häftigaste i vår sport.

Samtidigt är det inte något som kommit från ingenstans. Visst får e-sporten ständigt fler fans, men även förr om åren visste publiken hur man skapar stämning. Mitt eget bästa minne av det är från en tävling i Paris 2012. Jag och laget hade hela publiken på vår sida. Det var inte vår hemmaplan men av någon anledning gillade publiken hur vi spelade.

Ett av de bästa evenemangen jag varit på var Dreamhack i Malmö 2016. NiP vann där fastän de länge höll på att torska. Att de ändå lyckades vända var mycket på grund av publikens enorma stöd. NiP:s fans har, precis som inom fotbollens läktarkultur, speciella ramsor som de sjunger när laget spelar.

Med sådana intryck i minnet tycker också jag att det vore häftigt att en dag få spela i ett helsvenskt lag inför en svensk publik. Skulle jag någon gång få tillfälle att göra det ihop med duktiga spelare så skulle jag tacka ja alla dagar i veckan. Den svenska e-sportpubliken är som sagt grym.

klar

Artikellänk är kopierad

zAAz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro