ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

zAAz: I dag är e-sporten en helt annan värld – som betalar lön

zAAz · 30 Mar 2017
Uppdaterad 2 Maj 2017
"Nu kan jag försörja mig på att spela, ofta i olika städer och länder. Men det har inte alltid varit så för mig."

"Nu kan jag försörja mig på att spela, ofta i olika städer och länder. Men det har inte alltid varit så för mig." Foto: Patrick Strack/ESL


Det fanns en tid då jag fick ljuga och rymma hemifrån för att spela, skriver Zainab zAAz” Turkie.

klar

Artikellänk är kopierad

Hej,

I dag har vi äran att presentera ­Metros nya krönikör Zainab Turkie.

Under smeknamnet ”zAAz” spelar hon i världens bästa kvinnliga ­Counter strike-lag, Team Secret. ­Förra året vann de i stort sett alla stora tävlingar som de deltog i. ”zAAz” kommer i sina krönikor bland annat att berätta om livet som ­e-sportproffs, hur det är bakom ­kulisserna på stora turneringar, hur man utvecklas i spelet och hur man ska få fler kvinnor att ge sig in i e-sporten.

”zAAz” dyker upp i Metro en gång i månaden och tillsammans med Emil ”HeatoN” Christensens krönikor betyder det att du kommer kunna läsa om e-sport från insidan var­annan vecka. Så håll utkik!

Erik Glanell, e-sportsredaktör

De senaste dagarna har jag och mina lagkompisar lagt allt mer tid på att förbereda oss inför Copenhagen Games, nästa stora tävling för oss e-sportare. Självförtroendet är på topp efter vår seger i Intel Extreme Masters i Katowice. Nu kan jag försörja mig på att spela, ofta i olika städer och länder. Men det har inte alltid varit så för mig. Det fanns en tid då jag fick ljuga och rymma hemifrån för att spela.

Jag var 13 år när jag upptäckte e-sport genom att min bror satt hemma och spelade. Först satt jag i soffan och bara tittade på. Efter tre månader testade jag själv. Jag fattade ganska snabbt att jag var duktig, och jag älskade att lösa utmaningarna jag ställdes inför. Med min pappa var det annorlunda – han älskade verkligen inte ­dataspel. Och tyckte definitivt inte att det var något som en flicka borde hålla på med.

Själv ville jag lägga så mycket tid jag kunde på det jag älskade mest. När jag började i mitt första lag sa jag direkt: ”Jag har en väldigt strikt pappa. Han kommer aldrig att låta mig resa iväg för att tävla”. När jag var 15 gjorde jag ­ändå det, bakom pappas rygg. ­Inför en tävling i Norge sa jag till honom att jag skulle vara hemma hos brorsan.

Den gången gick det bra. När jag var 17 vågade jag mig iväg till Paris. Dessutom var jag inbjuden till en tävling i Kalifornien två veckor senare. Men då hade pappa genomskådat mig – och gömde undan mitt pass. Det blev ett jäkla liv även i skolan, som kopplade in typ fyra personer, inklusive psykolog och kurator. ”Ska jag behöva ljuga för att göra det jag älskar?”, vädjade jag till pappa. Till slut var det min brorsa som räddade situationen. Det skreks en hel del där hemma men när alla hade lugnat ner sig så insåg också pappa hur viktigt det var för mig att få spela.

Ser man tillbaka på den tiden för 12–13 år sedan när jag började så kan man förstå pappas synsätt. Sporten i sig var ung, och det fanns inte speciellt mycket pengar att tjäna.

I dag är det en helt annan värld. Jag och mina lagkompisar i Team Secret har en grundlön och dessutom möjlighet att spela om prispengar ute på tävlingar. Under de två senaste åren har jag kunnat försörja mig på min e-sport.

Men det är ju glädjen som gör att jag fortsätter. Att lösa utmaningar är lika spännande nu när jag snart är 26 år som det var när jag började som 13-åring. Och något som är betydligt roligare nu än då är att jag slipper ljuga för pappa om vad jag håller på med.

Zainab ”zAAz” Turkie

klar

Artikellänk är kopierad

zAAz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro