ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

zAAz: Inget säger att herrar måste var bättre än damer i e-sporten

zAAz · 27 Apr 2017
Uppdaterad 2 Maj 2017
Zainab "zAAz" Turkie, Michaela "mimimicheater" Lintrup, Julia "Juliano" Kiran, Ksenia "vilga" Kluenkova och Anna "Ant1ka" Ananikova tog hem segern i Copenhagen Games.

Zainab "zAAz" Turkie, Michaela "mimimicheater" Lintrup, Julia "Juliano" Kiran, Ksenia "vilga" Kluenkova och Anna "Ant1ka" Ananikova tog hem segern i Copenhagen Games. Foto: Copenhagen Games


"Det finns fortfarande elitspelare som försöker förnedra mig bara på grund av att jag är tjej. Denna gång en norsk spelare på absolut toppnivå. Jag tog det som en utmaning och körde över honom", skriver Zainab "zAAz" Turkie.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Under påskhelgen var jag och mitt lag Team Secret i Danmark för att tävla i Copenhagen Games, en bra upplevelse. Dels lyckades vi vinna turneringen, men nästan lika kul var att se hur fantastiskt snabbt vår sport växer. Förra året deltog tolv lag i damklassen – i år var det 27.

Nu är det många unga tjejer som studerar och analyserar hur vårt lag spelar. Själv hade jag bara herrspelare som förebilder när jag började. Att female gaming faktiskt fanns upptäckte jag när jag gjorde praktik på ett internetkafé i Malmö. En dag satt fem tjejer där och spelade Counter strike. Uppenbarligen var de ett lag. ”What?!”, tänkte jag. ”Finns det ens damlag i e-sport?”. Jag minns än i dag hur coolt det var att se fem tjejer spela tillsammans, på allvar. ”Det här vill jag göra!”, kände jag.

Det är kul att många fler tjejer får chans att uppleva samma sak nu. Den där känslan när man är i ett avgörande skede av en match, adrenalinet pumpar och hjärtat nästan bultar sönder. Det är en kick som jag aldrig har fått utanför e-sportens värld.

Senaste gången det hände var häromdagen, och egentligen i en ganska obetydlig träningsmatch. Jag och min lagkompis Julia ”Juliano” Kiran håller på att förbereda oss för en stor turnering i Bukarest i maj. Det handlar om 2 vs 2 i vårt spel, Counter strike: Global offensive, och vi är de enda damerna som bjudits in.

Jag och Julia brukar samla ihop killar från lag i toppskiktet och spela tillsammans med dem utanför träningen med laget. Normalt sett visar de oss respekt. Det sker numera ganska sällan, men det finns fortfarande elitspelare som försöker förnedra mig bara på grund av att jag är tjej. Denna gång en norsk spelare på absolut toppnivå. Jag tog det som en utmaning och körde över honom. Han blev förbannad. Det var så skönt!

Den här typen av underskattning är vanlig bland herrspelare. Och visst, de spelar ofta på en högre nivå än vad de flesta damspelare gör. Men det finns inget i e-sporten som säger att det behöver vara så. Skulle en skicklig tjej bara bli insläppt i ett herrlag skulle hon säkert ta chansen. Jag skulle gärna själv vara den tjejen.

Förra året i Bukarest var Julia och jag också ensamma tjejer. Vi spelade väldigt jämna matcher mot bra herrspelare men vi lyckades aldrig vinna.  I år känner jag att vi har chansen att göra ännu bättre ifrån oss. Skulle vi gå hela vägen och vinna allt så for vi dela på 20 000 dollar – fem gånger så mycket som vi tjänade efter att ha vunnit damtävlingen i Köpenhamn.

Förutom att jag vill mäta mig med de allra bästa så är förstås skillnaden i prispengar ytterligare ett skäl till att jag gärna spelar herrturneringar.

Sist men inte minst. Jag har förstått att Riksidrottsförbundet inte är så sugna på att ta med e-sport bland sina medlemmar. Det är tråkigt att höra. För med all tid som vi lägger på träning och taktiska analyser så är det ju tråkigt att inte ens bli erkänd som atlet i den sport det faktiskt är.

klar

Artikellänk är kopierad

zAAz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro