ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

zAAz: Lyxlivet ger oss förutsättningar att vara bäst

zAAz · 26 Maj 2017
Uppdaterad 26 Maj 2017
Team Secret åker snart på bootcamp i Turkiets huvudstad Istanbul.

Team Secret åker snart på bootcamp i Turkiets huvudstad Istanbul. Foto: Copenhagen Games


Vi brukar börja dagarna med en gemensam frukost vid poolen. Vi passar på att njuta ett tag. Sedan börjar vi köra hårt, skriver Zainab "zAAz" Turkie.

klar

Artikellänk är kopierad

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

Att vara professionell spelare inom e-sport är antagligen lite annorlunda än i andra sporter. I och med att mycket av träningen kan skötas online så funkar det att mina lagkamrater bor i Ryssland, Danmark och Blekinge medan jag själv bor i en Stockholmsförort. Men ibland samlas vi allihop för att träna intensivt tillsammans. I andra sporter kallas det träningsläger. Vi kallar det bootcamp, och snart är det dags igen.

Jag tror att ordet kommer från den amerikanska militären. Ni vet, som i filmer med ilskna befäl som skriker instruktioner till ett gäng nysnaggade unga soldater för att förbereda dem för att gå ut i krig. Vi slipper de skrikande befälen, och vi slipper att snagga oss – men anledningen till att vi kör bootcamp är densamma. När vi är klara så är alla våra sinnen skärpta och vi är redo för strid.

Det är ofta som folk frågar mig vad som händer på våra bootcamps. I juni checkar vi fem tjejer i Team Secret in i ett hus i Istanbul för att tillbringa fem intensiva dagar. Ibland kan en bootcamp hålla på i två veckor. Huset är faktiskt väldigt lyxigt med pool och gym och en massa annat. Vi brukar börja dagarna med en gemensam frukost vid poolen. Den som vill simmar lite, andra solar eller gymmar. Vi passar på att njuta ett tag. Sedan börjar vi köra hårt.

Alla i laget hjälps åt att lägga upp ett schema för dagarna i huset. Det sätter vi upp på en tavla så att alla vet vad som gäller. Fokus är hela tiden på hur vi ska bli bättre som lag, och det är mycket lättare under bootcamp än när var och en sitter hemma. ”Är det några misstag vi gör under matcherna?” är en fråga som vi brukar börja med att diskutera. Att hela laget finns på samma plats gör det enklare att diskutera face to face. Det brukar bli så tätt mellan spel och analyser att det är svårt att hinna med något annat. Bra då att vår chef, lagets ägare, ser till att det skickas mat till oss i huset – frukost, lunch och middag. Då är det hemlagat, inte någon snabbmat.

Det kan låta lyxigt och är väl det också. Men det är väldigt annorlunda från vardagen som professionell e-sportare, då vi alla sitter hemma i våra lägenheter och tränar. Samtidigt är inte lyxen onödig på något vis. Exempelvis är jag en av de i laget som använder gymmet regelbundet. Att köra ett fyspass gör att känner jag mig vaken och fylld av energi för en lång dag och kväll av hårt jobb som följer. Gymträningen är som koffein.

Jag var på min första bootcamp när jag var 15, för elva år sedan. Då samlades vi hemma i en tjejs lägenhet. Förutom att spela behövde vi också dela upp uppgifter som att handla och laga mat. Det är inte de bästa förutsättningarna för att nå framgång i sin sport, det tror jag alla idrottare kan förstå. Jag saknar inte de gamla dagarna.

klar

Artikellänk är kopierad

zAAz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro