ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

zAAz: Jag har lyckligtvis bra dygnsrytm för att vara gamer

Hugo Ewald · 19 Okt 2016
Uppdaterad 21 Okt 2016
I dag är Zainab klassad som en av världens bästa kvinnliga Counter-strikespelare.

I dag är Zainab klassad som en av världens bästa kvinnliga Counter-strikespelare. Foto: Pressbild


För över 10 år sedan brukade hon kolla på när hennes bror spelade Counter-strike. Idag är det istället hennes spelande tusentals människor tittar på. Metro har pratat med Zainab "zAAz" Turkie, en av världens bästa kvinnliga Counter-strikespelare.

klar

Artikellänk är kopierad

2002 brukade Zainab "zAAz" Turkies bror ofta sitta och spela Counter-strike. I säkert tre månader brukade hon sitta bredvid honom innan hon själv började spela. Hon fastnade direkt, och sedan gick det bara uppåt. När Zainab var 13-14 gick hon med i sitt första lag.

► LÄS MER: HeatoN: "Riksidrottsförbundet, erkänn e-sporten som en sport” – Egentligen var jag för ung, pappa ville att jag skulle sköta skolan. Det är inte så lätt för ens föräldrar att man går över från att satsa allt på skolan till att gå över till en helt annan hobby, säger Zainab.

Idag är Zainab klassad som en av världens bästa kvinnliga Counter-strikespelare och spelar i det europeiska laget Team Secrets Counter-strike: Global offensive-lag tillsammans med Julia "juliano" Kiran, Ksenia "vilga" Kluenkova, Nikolett "nylon" Keszeli och Michaela "mimimicheater" Lintrup. Just nu befinner de sig alla i Sverige för att träna tillsammans inför en match i Paris senare i oktober.► LÄS MER: E-sportstjärnan ”Loda” om nya laget: ”Vi bygger från grunden” Att e-sportsscenen är mansdominerad är något Zainab Turkie märker av, särskilt när hon livestreamar sitt spelande via Twitch.

– Det är väldigt mycket hat på nätet när det gäller kvinnor som spelar datorspel eftersom scenen är så mansdominerad. Det är mycket sex och det är mycket sexualitet och de som tittar kan ibland sitta och prata om sådana grejor på ens stream. Men man kan banna de flesta orden, som "boobs".► LÄS MER: Grova trakasserier är vardag: Så vill de få ett jämställt spelande

Livet som professionell Counter-strike spelare kräver mycket arbete. I genomsnitt spelar Zainab 8-10 timmar om dagen.

– Jag har lyckligtvis bra dygnsrytm för att vara gamer. Jag vaknar mellan 9 och 10 varje dag. Då tar jag mitt kaffe och mina cigaretter och softar så länge jag kan. Efter kanske två timmar sätter jag mig vid datorn och kör deathmatch i kanske två timmar. Sen brukar jag kolla lite demos. Kring 17-18 börjar jag spela med laget och då kanske vi spelar till 22 eller 23.

I 10 år spelade Zainab klassikern Counter-strike 1.6. Sedan 2012 har hon dock spelat det nyare CS:GO.

– Det är 1.6 jag växt upp med och det är det bästa som hänt mig. Allt var mycket roligare förr, idag är det mer seriöst. I grunden är jag en 1.6:are.► LÄS MER: 5 skäl till varför du ska bry dig om e-sport

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro