ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zalmai Rassoul. De har besegrat talibanerna”

Elisabeth Braw · 1 Nov 2011
Uppdaterad 1 Nov 2011
Afghanistans utrikesminister Zalmai Rassoul.

Afghanistans utrikesminister Zalmai Rassoul. Foto: NICOLAS RICHOFFER/´Metro Frankrike


Metro mötte Afghanistans utrikesminister Zalmai Rassoul i Paris. Han är full av tacksamhet för de utländska truppernas insatser.

klar

Artikellänk är kopierad

Afghanistans utrikesminister är verkligen en kontrast till talibanernas omtalade brutalitet. Zalmai Rassoul är en 69-årig läkare som studerat i Paris och arbetat i Saudiarabien och Frankrike. Hans lugn och analytiska sinnelag är goda egenskaper i förhandlingar med länder som vill dra tillbaka sina trupper och med grannlandet Pakistan vars inflytande sträcker sig långt över hans gränser. Metro mötte Rassoul i Paris efter hans förhandlingar med den franska regeringen.De sista utländska trupperna lämnar Afghanistan 2014. Enligt en ny undersökning tror 37 procent av de afghanska kvinnorna att deras land blir mindre säkert då. Har de rätt? – Tio år har gått sedan invasionen. Det är hög tid att de afghanska säkerhetsstyrkorna tar kontrollen. I slutet av 2014, eller tidigare till och med, kommer vi ha tagit över. Men det betyder inte att omvärlden kommer att överge Afghanistan. Våra säkerhetsstyrkor kommer fortfarande att behöva utbildas av utländska soldater och behöva material.Om en svensk soldat frågade dig varför han skulle riskera sitt liv för det afghanska folket, vad svarar du då? – De utländska trupperna har bidragit till att förbättra det afghanska folkets livsvillkor. Det Afghanistan vi har i dag är tack vare dessa soldaters närvaro. Och de utländska trupperna har besegrat talibanerna i Afghanistan. Det finns talibaner utanför Afghanistan fortfarande, men i Afghanistan har de besegrats. Och soldaterna har bidragit till säkerheten i sina egna länder. Det afghanska folket är fullt av tacksamhet för att de riskerat och i en del fall offrat sina liv för oss. Kommer den afghanska armén att klara av säkerhet­en? Enligt en FN-rapport från 2010 är 90 procent av solda­terna analfabeter och 30 procent drogberoende. – Vi har drogberoende soldater i armén, men inte 30 procent. Analfabetismen är ett problem för två generationer afghaner har inte kunnat gå i skolan. Men nu intensivutbildar vi nya soldater. Om du ser tillbaka – vilka är de största framstegen i Afghanistan de senaste tio åren? – Demokrati. Vi låg i krig i 30 år, och på tio år har vi utvecklat demokratiska institutioner. Vi har yttrandefrihet. Vi har ett parlament som är valt av folket.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro