ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zandrah, 34, vaknar förlamad – ser monster

Johan Wikén · 26 Okt 2015
Uppdaterad 26 Okt 2015
Zandrah har drabbats av sömnförlamning sedan femårsåldern.

Zandrah har drabbats av sömnförlamning sedan femårsåldern. Foto: Privat/Alamy


Tänk dig att du vaknar – men du kan inte röra dig eller öppna ögonen. Det känns som en vaken mardröm och du får panik. Jag försökte skrika, men det gick inte”, berättar Zandrah, 34.

klar

Artikellänk är kopierad

Har du någon gång vaknat utan att kunna röra dig – och blivit livrädd? Då kan du ha drabbats av sömnförlamning, även kallat sömnparalys. Ett fenomen som kan drabba vem som helst.

Zandrah, 34, från Karlshamn har haft sömnparalyser med jämna mellanrum sedan hon var i femårsåldern.

– Jag vaknar och ser personer eller jättekonstiga skräckvarelser i sovrummet, varelser som man inte ens kan föreställa sig.

Hon berättar att det känns som att hon är vaken och att det som händer är verkligt.

– Känslan är att människan eller varelsen är ett hot, att den är arg. Jag tittar och den här saken står i sovrummet. Förut blev jag alltid skräckslagen och fokuserade på att vakna. Jag försökte lyfta en arm och tända lyset. Och jag försökte skrika, men det gick inte, säger Zandrah.

I vissa perioder inträffade det väldigt ofta, ibland var hon så rädd att hon inte vågade gå och lägga sig.

►LÄS MER: Läkaren: Därför ska du sova naken

Vad är då orsaken till dessa vakna mardrömmar? Metro har pratat med Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Stockholms universitet.

– Det som händer under REM-sömnen, när du drömmer, är att alla positionsmuskler är förlamade.

Han förklarar det som att musklerna ”stängs av” för att vi inte ska agera ut det som händer i våra drömmar och skada oss själva.

– När man då vaknar ur REM-sömn så ska den här paralysen slå av. Men avstängningsmekanismen är ibland lite sen. Det innebär att man kan vakna under REM-sömn och paralysen ändå hänger kvar under en tid, säger Torbjörn Åkerstedt.

Det är då man kan uppleva sömnförlamning. Man är medveten men kan inte röra sig, och drömmen kan i vissa fall fortsätta.

– Det här kan vara panikskapande om man inte vet vad det är. Man tror att någonting fruktansvärt håller på att hända. Men i själva verket är det inte alls något som är farligt, säger sömnforskaren.

Enligt Torbjörn Åkerstedt är det svårt att veta hur länge sömnförlamningar brukar pågå.

– Ibland några sekunder, ibland längre tid. Det här har egentligen inte uppmätts så det är svårt att säga. Man får gå på folks berättelser.

För Zandrah har det blivit bättre med åren. Hon har nämligen hittat sätt att hantera rädslan.

– Nu på senare tid har jag börjat stanna kvar och konfrontera det hemska. Då kan jag gå in och styra vad som händer. Det är jättecoolt.

LÄS MER: Den här tekniken ska hjälpa dig att somna på 60 sekunder

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro