ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zara Larsson fick Elisabeth, 33, att våga berätta om övergreppet

Linnea Carlén · 27 Jul 2015
Uppdaterad 27 Jul 2015
Elisabeth Lindroth berättar om det misstänkta övergreppet efter flera år av tystnad.

Elisabeth Lindroth berättar om det misstänkta övergreppet efter flera år av tystnad. Foto: Privat


För 12 år sedan vad Elisabeth Lindroth, 33, med om en hemsk händelse. En händelse hon knappt berättat om för någon. Men efter att ha lyssnat på artisten Zara Larssons sommarprat fick hon den sista knuff som behövdes och skrev ett blogginlägg – om det misstänkta övergreppet och skammen hon burit på allt för länge.

klar

Artikellänk är kopierad

”Nyss klippte jag gräsmattan i precis 48 minuter, sen stängde jag av maskinen och gick direkt in till datorn. Anledningen heter Zara Larsson. Jag lyssnade på hennes sommarprat och drabbades av så otroligt många känslor att jag under långa perioder stegade runt tomten med ögonen fulla av tårar.”

Med de orden inleder Elisabeth Lindroth från från sitt öppenhjärtiga, utelämnande, ärliga och samtidigt fly förbannade blogginlägg om den händelse hon burit på sedan hon var 21 år.

– Det var kanske den sista knuffen jag behövde för att inse att min historia är värd att berättas, och att den finns framförallt, säger hon till Metro. 

LÄS MER
Så bollades Sofia runt efter sexövergreppen

Det hela hände för tolv år sedan, när hon bodde i Umeå och arbetade som butiksbiträde. Under en kväll på krogen stötte hon på en äldre manlig bekant. Efter att ha druckit upp sin drink kände hon direkt att någonting var fel. Hon misstänkte att hon blivit drogad och att hon blivit drogad av den äldre mannen på krogen och sedan utsatts för ett övergrepp.

Elisabeths dåvarande pojkvän hämtade upp henne och tillsammans så åkte de till polisstationen och anmälde det. Och samtidigt som pojkvännen hotade med att göra slut om hon inte gjorde en polisanmälan blev hon misstänkliggjord och kände sig nedtryckt av polismannen på stationen.

"PolisMANNEN skrev i rapporten som jag sedan fick läsa något i stil med: ”Elisabeth säger att hon tror att hon blivit drogad av mannen men när hon sitter framför mig verkar hon helt nykter”, skriver hon i inlägget. 

I slutändan anmälde hon aldrig. Och skammen hon kände efteråt har hon aldrig riktigt blivit kvitt. Förrän nu.

"Fast nä, jag skäms inte. Det är inte jag som ska skämmas! Det är alla män som behandlat mig illa", skriver hon i inlägget.Jag har dragit mig för att skriva det här inlägget. Inte för att jag på något sätt känner att det är en unik historia, tyvärr, utan för att jag skäms. Jag skäms över att jag var så dum och att jag är ett offer. Jag skäms för att min mamma och svärmor ska läsa, jag vill inte att de ska behöva skämmas över mig.

LÄS MER
Fia: Jag trodde aldrig att jag skulle bli våldtagen

Sedan inlägget publicerades i lördags har det bara genom hennes blogg delats av nästan 7 000 personer och därtill kommenterats av många som delar hundratals. Sedan hon intervjuats av Expressen har fler reaktioner strömmat in. Många hör av sig och berättar om sina egna upplevelser av övergrepp.

– Det är en salig blandning. De flesta är jättefina, gulliga, hejar och peppar och många delar med sig av sina egna historier och kanske till och med upptäcker först när de läser att de har egna historier.

Vissa förstår däremot ingenting. Hon har fått en hel del kommentarer från personer som påstår att hon har hittat på alltihop för att dölja att hon var otrogen, vilket gör henne väldigt ledsen.

– Men självklart, det är helt klart värt det. Jag känner mig mer harmoniskt än innan och väldigt inlindad i fluff tack vare alla fina människor som finns därute, säger Elisabeth.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro