ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zara Larsson: "Jag vägrar ta skit från män"

TT · 25 Jul 2015
Uppdaterad 25 Jul 2015

Foto: Fanni Olin Dahl/TT


Artisten Zara Larsson tänker inte låta sig tystas — i sitt "Sommar i P1" förklarar hon varför: – Jag vill göra det obekvämt, för jag vill att folk ska vakna och engagera sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Zara Larsson är den yngsta sommarprataren genom tiderna. I sitt program berättar 17-åringen om hur musikintresset väcktes och hur hennes karriär tagit form.

Men programmet har också ett tydligt feministiskt fokus. Zara Larsson har uppmärksammats för en rad feministiska utspel på sociala medier och tidigare i somras kritiserade hon könsfördelningen bland Bråvallafestivalens artister — något som resulterade i både hat och hot.

I programmet ger hon sin syn på varför hon gör vissa upprörda:

– I 99 fall av 100 är det för att jag är en högljudd, ung feminist som vägrar be om ursäkt för att jag tar plats. Jag vägrar ta skit från män, för majoriteten av de som önskar se mig mördad eller våldtagen är just vuxna män. Jag vägrar att göra mig till en mindre person för att behaga samhället. Jag vägrar klappa patriarkatet medhårs och jag vägrar titta på när folk lever i sin trygga bubbla, säger Zara Larsson och berättar att hon vill göra det obekvämt för att folk ska vakna.► LÄS MER: Sju kommentarer till Zara Larsson, 17, som visar hatet från män

Hon pratar vidare om begreppet "manshat" och hur det för henne är en förkortning för ett hat mot machokultur och patriarkat — inte ett hat riktigt mot män som individer.

Zara Larsson tror inte heller att hatet som hon får ta emot handlar om henne personligen — utan om att kvinnor ska tystas för att inget "ska få störa den manliga friden".

– Ofta får jag läsa att jag ska sluta göra mig själv till ett offer. Men jag gör inte mig själv till ett offer, jag är ett offer för den sexism som finns och det finns inget svagt med att erkänna det. Det är varken fel eller skamligt och det är inte mitt fel, för det är aldrig offrets fel, säger hon.

Zara Larsson menar att man måste generalisera för att se strukturer — annars får man inte hela bilden och det blir lätt att förneka problemen. Hon vänder sig sedan direkt till dem som hatar och hotar:

– Jag vill att du som lyssnar ska förstå att jag inte hatar män eller killar som individer. Jag vill att du som lyssnar ska förstå att jag inte hatar min pappa, min morfar eller mina bästa killkompisar. Jag vill att du som lyssnar ska förstå att manshatet är riktat till patriarkatet och machokulturen. Om du har förstått det, vill du då fortfarande våldta mig? Vill du då fortfarande slå ihjäl mig? Vill du då fortfarande se mitt lik?

Zara Larssons sommarprat sänds i P1 klockan 13.00 på lördagen.► LÄS MER: Zara Larsson: Därför behöver jag en riktig jäkla utskällning

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro