ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zara Larssons kritik mot polisens mörkande: Ett svin är ett svin

Alva Forsberg Fierro · 12 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016
Zara Larsson uppträdde på We are Sthlm i fjol. 

Zara Larsson uppträdde på We are Sthlm i fjol.  Foto: All Over Press


Efter avslöjandet om att polisen mörkat övergrepp under We are Sthlm riktar nu Zara Larsson kritik mot polisens agerande, skriver Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

I helgen avslöjade Dagens Nyheter att polisen kände till att killgäng ofredade flickor på ungdomsfestivalen We are Sthlm i Stockholm två år i rad. Trots övergreppen beskrevs festivalen som ganska lugn utåt. I ett av polisens interna promemorior från i fjol, som DN tagit del av står det bland annat:

"Problematiken med yngre män som gnuggar sig mot småflickor i publikhavet återkom som tidigare år”.

Efter avslöjandena har polisen anmält sig själva. 

– Vi borde absolut ha skrivit och berättat om det här, tveklöst. Varför det inte skedde vet jag inte, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander till DN.

►LÄS MER: Polisen mörkade sexbrott

Zara Larsson, 18, spelade på festivalen i somras och på sin blogg och nu riktar hon stark kritik mot polisens agerande. Särskilt polisens uttalande om att de inte vågat gå ut med att gärningsmännen hade utländsk bakgrund för att inte spela Sverigedemokraterna i händerna.  

►LÄS MER: Zara Larsson: Skippa julklapparna i år

"Det uttalandet tycker jag känns så jävla olustigt. Vad exakt menar dom med det? Antagligen tycker polisen att det är som att hälla bensin på en brinnande eld, att man matar Sverigedemokaterna med någonting som de skulle kunna använda för att stärka sin främlingsfiendliga politik med, eftersom de flesta förövarna hade utländsk bakgrund. Jag anser att det är helt irrelevant. Ett ofredande är ett ofredande. En våldtäkt är en våldtäkt. Ett svin är ett svin, oavsett bakgrund", skriver Larsson och fortsätter:

"Personligen så tror jag att polisen bet sig själv i svansen. Att försöka dölja något sånt här slutar bara värre. Jag hävdar även att det är synd att polisen känner sig tvungna att göra detta, att etnicitet helt plötligt blir avgörande när det är någon som inte är blond och heter Erik. Män våldtar. Svenska män våldtar. Utomeuropeiska män våldtar. Hela grejen känns väldigt odemokratisk och dyster. Kort och gott, summan av kardemumman – Polisen gjorde fel. Fokuset borde såklart ligga på mäns beteende mot kvinnor i allmänhet", skriver Larsson och avslutar:

"Hoppas alla tjejer där ute mår bra. Ta hand om er! Och om ni ser någon bli utsatt för ofredande, ge han en box på kuken".

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro