ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zennström satsar på musik på nätet – igen

Aron Andersson · 3 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Först var han med och startade den illegala fildelningsvågen. Nu satsar Niklas Zennström på laglig musik.I USA är det nu premiär för nya tjänsten Rdio. För 5 till 10 dollar i månaden, ungefär 50 till 100 kronor, får du tillgång till väldigt mycket strömmande musik.Upplägget påminner onekligen väldigt mycket om Spotify, men bakom Rdio finns en annan svensk, nämligen Niklas Zennström tillsammans med danska Janus Friis.De två inledde sin bana som entreprenörer ihop när de startade fildelningstjänsten Kazaa. Den användes i första hand för musik och har lovat att upphöra med all delning av upphovsrättsskyddat material.– Kazaa exploderade och användes av en extrem mängd personer. Vi försökte förhandla fram några av de saker vi gör nu med Rdio, men det var uppenbarligen alldeles för tidigt, säger Janus Friis till New York Times.Sedan dess har dock duon Zennström och Friis gått vidare och är alltså nu tillbaka med Rdio som kommer att ha premiär i USA idag. Till den nya tjänsten ha de slutit avtal med de stora musikjättarna, och precis som för Spotify kommer betalande användare att kunna köra Rdio även på sina mobiltelefoner.

Den sociala aspekten är också viktig i Rdio, där det exempelvis ska gå att se vilka låtar som är mest populära i bekantskapskretsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro