ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zimbabwe: Parterna eniga om samtal

TT · 21 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
President Robert Mugabe och oppositionsledaren Morgan Tsvangirai skakar hand efter att de skrivit under avtalet.

President Robert Mugabe och oppositionsledaren Morgan Tsvangirai skakar hand efter att de skrivit under avtalet. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Zimbabwes president Robert Mugabe och oppositionsledaren Morgan Tsvangirai enades på måndagen skriftligen om att diskutera ett slut på landets politiska kris. Mugabe lovade också att Zimbabwes grundlag ska ändras.Presidenten förklarade att hans regeringsparti Zanu-PF och Tsvangirais MDC (Rörelsen för demokratisk förändring) är helt överens om vikten av att landet delvis får en ny författning.Den ingångna överenskommelsen, benämnd "PM om enighet", är ett ramavtal för formella förhandlingar om en maktdelning avsedd att bilägga landets djupa politiska och ekonomiska kris.HandslagMötet var det första på ett årtionde mellan de båda politiska motståndarna, som allmänt anses ha mycket svårt för varandra. Sedan namnteckningarna fästs på papperet skakade Mugabe och Tsvangirai ändå hand.Båda har krävt att bli betraktade som Zimbabwes president, och omvärldens press på dem att börja förhandla har varit mycket hård. De förhandlingar som nu ska stunda väntas också bli extremt besvärliga.Avtalet skrevs under på hotellet Rainbow Towers i huvudstaden Harare vid en ceremoni där också Sydafrikas president Thabo Mbeki var med. Mbeki har länge försökt medla mellan Mugabe och oppositionen på uppdrag av den afrikanska samarbetsorganisationen SADC, och på måndagen sade han att alla parter i Zimbabwe nu vill ha slut på den kris som landets president- och parlamentsval i mars utlöste."Fast beslutna"Enligt Mbeki förbinder sig parterna med den underskrivna överenskommelsen att "arbeta intensivt för att försöka slutföra förhandlingar så snart som möjligt".– Samtliga parter i Zimbabwe inser vikten av de frågor som de ska diskutera och alla är fast beslutna att snarast möjligt fullborda denna process, tillade han.Mugabe segrade i presidentvalets andra omgång den 27 juni, men den fördömdes internationellt som ett fuskval sedan MDC-ledaren Tsvangirai hoppat av sin kandidatur efter det att partimedlemmar hotats och misshandlats.Enligt MDC har minst 120 av dess anhängare dödats, tusentals skadats och tiotusentals jagats på flykten av Zanu-aktivister och folk i arméuniform. Armén har bestridit all inblandning.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro