ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zimbabwe: Radion uppmanar till våld

Patrick Ekstrand · 18 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

President Robert Mugabe.
President Robert Mugabe.

Närmare tre veckor efter presidentvalet i Zimbab­we var resultatet i går ännu inte klart. I stället har radiostationer spelat sånger som uppmanar till våldsamheter mot ”landsförrädare”.Sångerna ses av många som en upptakt till självständighetsdagen som firas i dag, men Sveriges ambassadör i Zimbabwes huvudstad Harare är oroad eftersom han ser en koppling till valet.– Det här är något nytt. Det här har vi inte sett eller hört tidigare, säger Sten Rylander.Nu anklagar Mugabe-regimen också oppositionens kandidat Morgan Tsvangirai för landsförräderi då han ska ha samarbetat med Storbritannien för att bli av med den nuvarande regimen.

De hårda tongångarna spär på rädslan för våld och farhågorna minskade inte när det i går blev känt att ett kinesiskt fartyg lastat med granater och tre miljoner automatvapenkulor med Zimbabwe som slutdestination lagt till i Sydafrika. Rylander säger att mycket talar för att det blir en andra valomgång och att hundratals zimbabwier som har röstat ”fel” har blivit misshandlade.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro