ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zimbabwe släpper 100-miljarders sedel

TT · 20 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Inför den nya rekordsedeln är landets högsta sedelvalör 50 miljarder zimbabwiska dollar, vilket i huvudstaden Harare räcker till en busstur i staden.

Inför den nya rekordsedeln är landets högsta sedelvalör 50 miljarder zimbabwiska dollar, vilket i huvudstaden Harare räcker till en busstur i staden. Foto: Scanpix/montage


klar

Artikellänk är kopierad

Zimbabwes centralbank släpper på måndag en ny sedel med valören 100 miljarder zimbabwiska dollar.

Bakom sedeln döljer sig en mycket svår tillvaro för miljontals invånare, med hyperinflation och en enorm och kronisk brist på alla basråvaror som kött, majs och bränsle. I veckan meddelade centralbankschefen Gideon Gono att den senaste inflationsberäkningen visar att priserna i landet nu ökar med 2,2 miljoner procent i årstakt. Flera bedömare tror dock att det rör sig om ett ännu högre inflationstryck. Inför den nya rekordsedeln är landets högsta sedelvalör 50 miljarder zimbabwiska dollar, vilket i huvudstaden Harare räcker till en busstur i staden eller en limpa – om det finns någon att få tag på. Oppositionen och kritiker skyller den ekonomiska krisen på president Robert Mugabes jordbrukspolitik, som bland annat inneburit att merparten av landets vita jordbrukare drivits bort med våld.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro