ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zinat blev bortgift som barn: Ett helvete ungdomarna genomlider”

Johan Wikén · 11 Feb 2016
Uppdaterad 18 Feb 2016
Zinat Pirzadeh tycker att lagen om äktenskapstvång behöver förstärkas.

Zinat Pirzadeh tycker att lagen om äktenskapstvång behöver förstärkas. Foto: TT


Med sin tvååriga son flydde Zinat Pirzadeh tvångsäktenskapet i Iran. Nu för hon en kamp för att uppmärksamma problemet i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Komikern, författaren och föreläsaren Zinat Pirzadeh, 48, har länge kämpat mot barn- och tvångsäktenskap.

– Så länge jag lever kommer jag kämpa för alla ungdomars rättighet till sig själv och sin egen kropp. Det finns inget värre än att bli berövad det som ung – det vet jag själv.

LÄS MER: Justitieministern: Så ska lagen skärpas för att stoppa tvångsgifte

När Zinat Pirzadeh var i tonåren hoppade hon upp på en moped bakom pojken hon var förtjust i. Det var ett misstag. Folk hade sett dem och hennes föräldrar ansåg att hela familjens heder stod på spel.

För att rädda upp situationen beslutade de att Zinat skulle gifta sig. Valet föll på en man som var äldre än henne och kom från en förmögen familj. Viktigast av allt: han fick inte känna till mopedincidenten.

– Det var dumt att jag åkte moppe, säger Zinat Pirzadeh.

Kort efter att ha gift bort sin dotter lämnade föräldrarna krigets Iran för Sverige – och Zinat var ensam kvar med mannen hon hade tvingats ingå äktenskap med. Åren gick och de fick ett barn tillsammans trots att deras förhållande var allt annat än lyckligt. Två år efter sonens födsel flydde Zinat Pirzadeh från Iran till Sverige – undan tvångsäktenskapet.

LÄS MER: Fem fakta som visar varför kampen mot tvångsäktenskap måste fortsätta

Nu, över två decennier senare, engagerar sig Zinat i kampen mot arrangerade äktenskap.

– Nu får jag leva som jag vill. Jag vill att alla människor ska ha den rätten. Vilken kamp det var att lära sig respektera sig själv, få familjens respekt tillbaka och inte se sig själv som något smutsigt.

Äktenskapstvång kriminaliserades i juli 2014 i Sverige. Trots att över 50 ärenden har utretts har inget fall lett till åtal.

– Det är ingen av killarna eller tjejerna som har fått rätt mot sina föräldrar. Det är ett helvete ungdomarna genomlider. Lagen är tyvärr ganska tandlös och behöver förstärkas, säger Zinat Pirzadeh.

LÄS MER: Nej, denna bild visar inte hur en flicka tvingas gifta sig i Syrien

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro