ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zlatan är namnet för dagen

Andreas Jelvefors · 22 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Familjen af Klintberg, med sonen Harry Zlatan i mitten, gillar fotboll. Från vänster pappa Daniel, Harry Zlatan, Sigge och mamma Minou. – Jag kan säga att folk i början var mer bestört över att han skulle heta Harry, säger mamma Minoo.

Familjen af Klintberg, med sonen Harry Zlatan i mitten, gillar fotboll. Från vänster pappa Daniel, Harry Zlatan, Sigge och mamma Minou. – Jag kan säga att folk i början var mer bestört över att han skulle heta Harry, säger mamma Minoo. Foto: Henry Lundholm


Zlatan ett allt vanligare namn bland helsvenska barn

klar

Artikellänk är kopierad

Möt Harry Zlatan Christian af Klintberg, 2 år. Han är ett av 24 svenska barn som under 2000-talet har fått Zlatan som förstanamn eller tilläggsnamn trots att föräldrarna inte har invandrarbakgrund. Zlatan af Klintberg, som har Harry som tilltalsnamn, har redan en hel del gemensamt med sin namne i Juventus. – Det är nästan löjligt att säga. Men han är mycket bollsäker med högerfoten och man kan inte ta fel på när han är sur eller glad. Han visar tydligt känslor och skiftar snabbt i humör, säger Lill-Zlatans mamma, Minoo. Zlatan Ibrahimovic blev internationell stjärna och skrev på för Ajax 2001. Sen dess har namnet Zlatan ökat kraftigt i popularitet bland nyblivna föräldrar. Metros koll visar att det i genomsnitt årligen fötts dubbelt så många Zlatan i Sverige efter 2001 jämfört med åren 1989 till 2000. Och de som föräras bära namnet är oftare födda i traditionsenligt svenska familjer än familjer med invandrarbakgrund.

EFTER EM Harry Zlatan Christian af Klintberg föddes den 9 juni 2004, precis i samband med att fotbolls-EM drog igång. Ett fotbolls-EM där Zlatan definitivt fick stjärnstatus efter att i slutminuten av gruppspelsmatchen mot Italien ha klackat in kvitteringsmålet i krysset bakom målvakten Buffon, och därmed grundade för avancemang. – Med tanke på hans insats tyckte vi givetvis att namnvalet var helt rätt. Men i stället för Zlatan höll Harry af Klintberg på att få ett tilläggsnamn efter en helt annan spelare. – Vi sa att fyraårige storebror Sixten skulle få välja mellannamn åt Harry. Han var först inne på ”Ljungberg”. Vi förklarade för honom att det var mer ett efternamn och då landade det ganska snart i ”Zlatan” i stället. Visserligen är vi fotbollstokiga föräldrar och jag kan tycka att det är sorgligt att sådana döper barn efter fotbollsstjärnor. Men eftersom Sixten gillade namnet kändes det självklart.

•• Tror du att sonen blir nöjd med namnvalet när han växer upp? – Ja, det står för mer än fotboll. Någon som kämpar och går sin egen väg.

•• Hur reagerade omgivningen på att han skulle få heta Zlatan? – Folk vi träffar tror inte på det. Men jag kan säga att omgivningen till en början var mer bestört över att han skulle heta Harry, säger Minoo.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro