ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zlatan avgjorde dramat

TT · 11 Okt 2013
Uppdaterad 11 Okt 2013
Zlatan Ibrahimovic.  

Zlatan Ibrahimovic.  


klar

Artikellänk är kopierad

Österrikiskt jubel efter ledningsmålet.
Österrikiskt jubel efter ledningsmålet.Foto: TT Bild
Kacaniklic hade en möjlighet i inledningen.
Kacaniklic hade en möjlighet i inledningen.Foto: TT Bild

Zlatan Ibrahimovic. Vem annars?

Drömmen om Brasilien lever. Ibrahimovics 46:e landslagsmål gav 2–1 (0–1) mot Österrike i VM-kvalet. Nu väntar playoff i november.

Zlatan Ibrahimovic var givetvis glad över segern.

– Fantastisk känsla. Vi är ett steg närmare VM och i dag är vi i playoff. Vi är två matcher från VM. Vi har passerat kvalgruppen och är vidare i playoff. Fantastiskt bra, vi ligger under i halvtid och kommer in i omklädningsrummet och alla är besvikna. Sedan är vi en helt annan elva och lyckas vända. Stödet var magiskt, med en full arena. Det är magiskt, säger stjärnan till Kanal 5.

Förbundskaptenen Erik Hamrén hyllade Ibrahimovic för målet:

– Bra förstatouch, och en hyfsad andratouch också, säger han till Kanal 5. Zlatan Ibrahimovic om Olssons mål:

– Jag vet inte om assisten är för bra eller om avslutet är för bra, skämtar Zlatan.

Som också kommenterade det gula kort han drog på sig, som innebär att han är avstängd mot Tyskland på tisdag, men kan spela i den första playoff-matchen.

– Dumt gjort, säger Ibrahimovic.

Det var på dagen (den 11 oktober) två år efter bragden mot Holland i EM-kvalet. Då vände landslaget 1–2 till 3–2 på några minuter.

Det tog längre tid mot Österrike. Det var betydligt svårare och jobbigare.

Österrikes förbundskapten Marcel Koller satte en extra mittback som lås framför fyrbacksklinjen. Allt för att ge Zlatan Ibrahimovic minimalt med manöverutrymme.

Draget hade också en offensiv effekt. David Alaba fick en närmast fri roll på innermittfältet när Aleksandar Dragovic skötte allt bakåt.

Om Pep Guardiola såg matchen skickade den 21-årigen supertalangen ett budskap från Friends: det är dags att ge honom en chans centralt även i Bayern München.

Alaba var överallt. Ett ständigt hot. Ingen överraskning för någon – men han gick inte att stoppa. Österrike varvade mellan att hitta luckor längs den svenska högerkanten (Mikael Lustig och Sebastian Larsson) eller få in bollar bakom Mikael Antonsson och Per Nilsson.

Flera gånger var det nära att lyckas. När målet väl kom hjälpen från en turkisk linjedomare som inte var vaken. Alaba spelade frisparken till Marko Arnautovic som på chans lyfte in bollen.

Anders Svensson försökte nicka undan men inte bättre än att bollen hamnade hos Martin Harnik. Offside när bollen slogs Harnik befann sig med råge offside redan när bollen slogs, men när Cüneyt Cakir blåste var det för mål i den 29:e minuten.

Halvminuten senare skickade Johan Elmander bollen i stolpens insida och ut i en halvlek där det svängde vilt åt båda håll.

Elmander hade ytterligare en chans och Alexander Kacaniklic satte Robert Almer i arbete några gånger.

Dessutom fick Almer hjälp av Christian Fuchs som på något märkligt sätt lyckades styra bollen över ribban när Ibrahimovic var på väg att få öppet mål.

Men det var Andreas Isaksson som höll VM-drömmen vid liv till andra halvlek när han slängde ut en fot och styrde Alabas närskott till hörna. Det tog Martin Olsson elva minuter att ge den där drömmen näring.

Sebastian Larsson släppte till Ibrahimovic medan Olsson störtade in i straffområdet. När passningen kom låg vänsterbacken som ett streck i den fuktiga oktoberluften och den perfekta språngnicken letade sig in i Almers vänstra hörn. Kvitterat. Och halvvägs till playoff.

Minuter senare kunde Ibrahimovic ha avgjort, men Almer täckte.

Sverige gick för seger, Erik Hamrén manade på, stödet från Friends läktare (49 416) var för första gången enormt. Ibrahimovic sköt över, Anders Svensson mäktiga distansskott tippades till hörna av den utmärkte Almer.

Kim Källström kom in för Rasmus Elm, men det intensiva svenska trycket i jakten på segermålet mattades successivt.

Men det var inte över.

Källströms långa svepande boll hittade Ibrahimovic i 86:e minuten.

Han tog emot i flykten och den här gången kunde Robert Almer inte göra något annat än konstatera att VM 2014 spelas utan Österrike.

Med Sverige? Playoff lottas i Zürich den 21 oktober och spelas den 11 och 15 november.

De åtta bästa grupptvåorna når playoff, och de fyra som är högst på världsrankningen seedas inför dubbelmötena som spelas i november. Just nu är Sverige en av de seedade tvåorna som kan räkna med en enklare lottning, men bland annat Frankrike kan passera och göra att Sverige blir oseedat.

– Det känns skönt. Vi är ett steg närmare VM. Vilken match, säger 1-1-nickaren Martin Olsson till Radiosporten. Olsson som redan inför matchen hade på känn att han skulle hamna i målprotokollet. – Det bara kändes i dag att jag skulle göra ett mål.

Anders Svensson:

– Det är sjuk glädje naturligtvis. Jävligt mycket snack i paus, vi kommer ut i andra halvlek och visar en jävla vilja, säger Anders Svensson till Kanal 5.

– Vi var lite rädda i första halvlek, få som ville få boll. Sedan var det gasen i botten och vi är i playoff. Fantastiskt, helt underbart.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro