ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zlatan Ibrahimovic i exklusiv intervju: "Det bästa du kan vara är dig själv"

Filip Häggberg · 4 Okt 2018
Uppdaterad 5 Okt 2018
Sedan flytten till Los Angeles har affärsmannen Zlatan Ibrahimovic blivit mer aktiv. "Jag gillar projekt och affärer som ger mig en utmaning", säger han.

Sedan flytten till Los Angeles har affärsmannen Zlatan Ibrahimovic blivit mer aktiv. "Jag gillar projekt och affärer som ger mig en utmaning", säger han. Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/Samsung


Zlatan Ibrahimovic lämnade den europeiska toppfotbollen för USA och Los Angeles för ett drygt halvår sedan. I en exklusiv intervju med Metro berättar han om sitt nya liv som affärsman, livet framför kameran och flyttryktena till MFF och Milan.

klar

Artikellänk är kopierad

37 år har han hunnit fylla, Zlatan Ibrahimovic. När Metro pratar med superstjärnan är han på väg hem från träningen på sin födelsedag.

– Jag ska hänga med familjen. Är de glada är jag glad, det är så det funkar, säger han.

Hittills har fotbollsspelaren från Rosengård blivit prisad som Sveriges bästa fotbollsspelare elva gånger, vunnit Serie A med två olika klubbar, La Liga med Barcelona, Ligue 1 med Paris Saint-Germain och Europa League med Manchester United. Och mycket mer.

Fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic lever fortfarande i allra högsta grad. Sedan flytten till Los Angeles och MLS-klubben LA Galaxy har 37-åringen stått för konstsparkar, avgjort LA-derbyt med en halvvolley från 40 meter – och gjort 20 mål på 24 matcher.

Men vi har också fått stifta bekantskap med en ny sida av Zlatan – varumärket. Efter ankomsten till LA har ”Ibra” suttit i talk shows med Jimmy Kimmel och James Corden och utvecklat sina affärssamarbeten.

Vad är skillnaden på att vara Hollywood-stjärna och att vara fotbollskändis i Milano eller Manchester?

– Jag vet inte om jag känner mig som en Hollywood-stjärna, haha. Jag representerar mig själv, och jag tycker det har varit kul att ställa upp. Jag har inte gjort sånt förut, jag ville göra det och testa det. Efter att ha testat det måste jag säga att jag tycker det var kul, säger Zlatan, när Metro får prata med honom på 37-årsdagen.

Zlatan är inte den första internationella fotbollsstjärnan att flytta över Atlanten på äldre dagar. David Beckham gjorde samma resa när han lämnade Real Madrid för just LA Galaxy 2007.

Förra året gjorde engelsmannen filmdebut i ”King Arthur: Legend of the Sword”.

Är det aktuellt för dig att göra film?

– Ja, absolut. Det låter kul och spännande, vi får se vad som händer. Det är inget jag tänker på till 100 procent nu, men om det dyker upp något lovar jag att gå igenom det och tänka på det, säger Zlatan.

Redan före LA-tiden hade han reklamsamarbeten, bland annat med Volvo och Vitamin Well. Men sedan flytten har affärsmannen Zlatan blivit mer aktiv.

I samband med övergången tillkännagav Zlatan att han gick in som delägare och ansikte utåt för spelbolaget Bethard, och kort därefter började han marknadsföra Samsungs telefoner och tv-skärmar. I morgon kväll släpper teknikjätten en ny reklamfilm med Zlatan i huvudrollen (se den redan nu längst ned i denna artikel).

Under fotbolls-VM i Ryssland – där Zlatan efter många om och men inte ingick i den svenska truppen – var han frontfigur i Visas globala kampanj.

– Jag gillar projekt och affärer som ger mig en utmaning. Där det känns som jag kan göra skillnad och lära mig, framför allt. Jag måste känna mig involverad och gå in helhjärtat, säger han.

Förra året åkte du på en allvarlig knäskada och många trodde att fotbollskarriären var över, men du kom tillbaka. Hur använder du den inställningen utanför fotbollen?

– Det är ungefär på samma sätt. Du ger aldrig upp, strävar alltid efter mer. Det handlar om att aldrig vara nöjd, att vilja mer hela tiden. Att bli större och större inom olika områden.

Är du lika hård i mötesrummet som på fotbollsplan?

– Ungefär. Det är olika hjärnor som sitter ihop för mig. Du ska få ett gäng olika människor att tänka på samma sätt. De ska ha olika idéer, det är viktigt, men alla ska gå i samma riktning.

Zlatan trivs i Los Angeles. Med fotbollen, med affärerna och med att synas framför kameran. Men har han förändrats sedan flytten? Inte enligt honom själv.

– Jag vet att många här i LA vill visa en perfekt image av sig själv, men den perfekta imagen av dig själv är att vara dig själv. Det är det jag representerar.

Är det så du vill att folk ska uppfatta dig och varumärket Zlatan?

– Exakt, exakt. Det bästa du kan vara är dig själv.

”Jag kom från det lilla Rosengård och gjorde Sverige till mitt land”, sa Zlatan när landslagskarriären tog slut efter EM-slutspelet 2016. Han är ofta noga med att poängtera det, att han inte fått någonting gratis och att människor förtjänar sin framgång.

Barnen, Maximilian, 12 år, och Vincent, 10, får inte höra någonting annat.

– Det finns principer hemma hos oss och barnen får saker när de följer principerna, det är en del av deras uppfostran. Det handlar om allting egentligen. Det finns inga genvägar, säger Zlatan och fortsätter:

– Jag tror det är en balans. Alla har olika sätt att göra det på. Jag tycker man ska jobba för saker man får, det ska inte vara lätt. Det är när de är unga de lär sig, när de blir äldre är det för sent.

Med 20 mål på 24 matcher är Zlatan tvåa i skytteligan i MLS.
Med 20 mål på 24 matcher är Zlatan tvåa i skytteligan i MLS.Foto: Getty Images

Trots att Zlatan hunnit fylla 37 år och flyttat till en sämre fotbollsliga är han ständigt en ryktenas man. De senaste dygnen har uppgifter om en återkomst till Milan tryckts upp på löpsedlar världen över.

– Hela världen vill ha Zlatan, jag är inte förvånad. Och Italien är mitt andra hem, det vet alla. Av alla klubbar jag representerat är Milan den största, på många olika sätt. Jag trivdes väldigt bra där. Men just det här har jag inte hört något konkret om, säger Zlatan själv.

Även Malmö FF – den enda klubben han representerat i allsvenskan – har varit på tapeten.

– När det gäller MFF så behöver jag inget erbjudande – vilket jag får varje år. De vill ha hem mig och se mig in den himmelsblå tröjan. Man vet aldrig vad som händer, i fotboll är det så det funkar. En dag är du här, i morgon någon annanstans. MFF vet att klubben ligger i mitt hjärta, det är min stad och det var där jag började sagan jag skriver. Avsluta där? Jag vet inte, kanske.

pil
Se den nya reklamfilmen med Zlatan

Filmen har tv-premiär på TV4 på fredag kväll klockan 21.17. Här kan du se den redan nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro