ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Zlatan ska spela Europa League-slutspel – vad är det egentligen?

Filip Häggberg · 9 Feb 2017
Uppdaterad 9 Feb 2017
Den här säsongen är Ibrahimovics första i Europa League.

Den här säsongen är Ibrahimovics första i Europa League. Foto: Björn Rosvall Larsson/TT


På torsdag kliver Zlatan Ibrahimovics Manchester United in i Europa League-slutspelet. Men vad är det för turnering? Metro reder ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Torsdagen den 16 februari ställs Zlatan Ibrahimovic och Manchester United mot franska St. Etienne i match ett av två i Europa Leagues sextondelsfinal.

Det här är turneringen:

Hur kvalificerar sig lagen?

Det beror på vilken liga laget spelar i. Manchester United, som spelar i Premier League till vardags, kom femma i ligan förra säsongen vilket gav dem en plats i turneringen. United vann också den inhemska cupen i England, FA-cupen, vilket också genererar en Europa League-plats.

De tre bästa ligorna i Europa, den spanska, den tyska och den engelska, har fyra platser till Champions League och tre till Europa League. Platserna fördelas beroende på hur de placerar sig i ligan. Lag ett till fyra får en Champions League-plats, och lag tre till sju får en Europa League-plats. Utöver det kan inhemska cuper också generera platser i Europa League.

Allsvenskan, rankad som Europas 20:onde bästa liga, enligt Uefa,har en Champions League-plats som tilldelas vinnaren, som får kvala för att nå turneringen. Lag två och tre får kvala för att nå Europa League.

Europa Leagues historia

Inför säsongen 2009/2010 lanserades Europa League, och ersatte då Uefacupen, som hade samma funktion. Sedan starten är det spanska klubbar som i princip prenumererat på att vinna Europa League, då Atletico Madrid tagit hem titeln två gånger och Sevilla tre. Chelsea är den senaste vinnaren från England efter finalsegern mot Benfica 2013.

Turneringens status

Europa League är Europas näst största klubblagsturnering, efter Champions League. Vinnaren av turneringen får dessutom en plats i Champions League säsongen därefter. Trots det förekommer det att lag inte spelar med sina bästa spelare i Europa League, utan i stället satsar på att komma så högt upp i sin liga som möjligt, för att kvalificera sig för Champions League.

Varken Zlatan Ibrahimovic eller Manchester United verkar dock inte tänka i de banorna.

– Europa League är något vi är en del av och vi vill verkligen vinna, berättade Zlatan under hösten.

Årets turnering

Manchester United ställs som sagt mot St. Etienne i sextondelsfinalen. För vinnaren väntar sedan åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal innan finalen ska avgöras i Stockholm, på Friends Arena. Alla slutspelsomgångar avgörs över två matcher, där lagen spelar på sin egen hemmaplan en match var.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro