ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Zuckerberg bryter tystnaden – aviserar striktare regler för appar

Malin Jansson · 21 Mar 2018
Uppdaterad 21 Mar 2018
Facebooks vd Mark Zuckerberg bryter tystnaden i ett inlägg.

Facebooks vd Mark Zuckerberg bryter tystnaden i ett inlägg. Foto: Getty images


Facebooks grundare Mark Zuckerberg bryter nu tystnaden om skandalen kring nätjätten och Cambridge Analytica. "Det är vårt ansvar att skydda era uppgifter, och kan vi inte det då förtjänar vi inte att serva er", skriver han i ett inlägg.

klar

Artikellänk är kopierad

Facebook har kritiseras hårt i skandalen kring dataanalysföretaget Cambridge Analytica. Personuppgifter från 50 miljoner amerikanska Facebook-användare ska ha använts i syfte att påverka det amerikanska valet till Donald Trumps fördel.

Nu bryter vd:n och grundaren Mark Zuckerberg tystnaden i ett inlägg på Facebook och erkänner att bolaget begått misstag.

”Det är vårt ansvar att skydda era uppgifter, och kan vi inte det då förtjänar vi inte att serva er”, skriver han och förklarar att Facebook redan vidtagit striktare regler.

Sedan 2014 har de appar som användare installerat inte längre tillgång till vänners uppgifter, så som var fallet med Cambridge Analytica.

”Men det finns mer att göra”, fortsätter Mark Zuckerberg och redovisar en rad åtgärder som nu planeras.

Till exempel ska de appar som inte använts på tre månader förlora sin tillgång till användarens information. Mängden information som delas ska reduceras till enbart namn, profil, foton och e-mailadress.

Inom den närmsta månaden ska företaget dessutom göra det verktyg som visar vilka appar som finns installerade mer synligt i toppen av varje användares nyhetsflöde.

Men ytterligare förändringar kommer att meddelas inom de närmsta dagarna, försäkrar Mark Zuckerberg.

”Jag startade upp Facebook och jag är ansvarig för vad som händer på vår plattform”, skriver han.

I kölvattnet av skandalen har Facebooks informationssäkerhetsexpert fått lämna sin post och Mark Zuckerberg har kallats till att vittna inför USA:s kongress.

Enligt Washington Post skulle nätjätten kunna dömas för mångmiljardmöter då hanteringen av personlig information kan ha brutit mot landets förordningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro