ANNONS

En glasklar photoshoppning”

Jack Werner · 13 Mar 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014
Så såg bilden ut som spreds på nätet...

Så såg bilden ut som spreds på nätet...


Allt är inte guld som glimmar, och allt är inte sant som är roligt.

klar

Artikellänk är kopierad

... så ser den ut på riktigt.
... så ser den ut på riktigt.

För att visa att Viralgranskaren vill hålla koll på både det höga och det låga har vi tittat på den festliga bilden på lågprismärket Eldorados våtservetter som de senaste dagarna delats hundratals gånger på Twitter. "Jag gick på den direkt, för Eldorado har gjort weird shit innan", skriver en twittrare om den. "Snacka om att den copyn gick åt helvete", skriver en annan.

"En glasklar photoshoppning", sa vår fotograf Torbjörn Ekebacke om bilden och pekade ut flera ställen där ord ur texten hade "ramar" och såg pixlad ut på sätt som skiljde sig åt bokstäverna emellan. Enligt webbtjänsten Imageedited.com har den också öppnats och sedan sparats i ett bildbehandlingsprogram, något som tyder på redigering.

Bilderna nedan visar den fejkade versionen – ovan – och den autentiska versionen – nedan – av Eldorados våtservetter. Bilden på den autentiska versionen finns på ett flertal platser på nätet, bland annat på nätbutiken Mathem.se.

Vi lämnar er med uppmaningen att komma ihåg att Photoshop existerar, även när ni snubblar över roliga bilder på nätet. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro