ANNONS

9 tecken på att du träffat på ett internettroll

Hugo Ewald · 21 Maj 2015
Uppdaterad 2 Feb 2017

Foto: Lena Dahlström/Jan Wlodarczyk/Alam/Erika Gerdemark


Ordet troll slängs vilt mot personer som är jobbiga i sociala medier och internetforum. Så här känner du igen ett internettroll när du träffar det.

klar

Artikellänk är kopierad

När du hör ordet internettroll tänker du kanske på näthatare, rasister och sexister.Men ett internettroll behöver inte vara en anonym hatare, även om många anonyma hatare förmodligen kan klassificeras som troll.

Ett internettroll i sin bredaste mening är en person som skriver på sociala medier bara för att vara jobbig, för att irritera folk. De kan vara rasister, tokstollar eller helt enkelt personer som bara vill jävlas. Den gemensamma nämnaren är att de är otroligt jobbiga att ha att göra med.

Metro har pratat med sociala medier-experterna Brit Stakson och Fredrik Wass om hur du kan känna igen ett troll när du kommer i kontakt med det, så att du kan ta dig ur diskussionen snabbt.

►LÄS MER: Nej, rumäner ligger inte bakom ”falska” sedlar i Alvesta

1. Trollet söker aldrig konsensus.

– Syftet är aldrig att komma med relevanta motargument utan att förstöra diskussionen och göra den ointressant, säger Fredrik Wass.

2. Trollet kan byta åsikt ofta.

– Trollet vill aktivt skapa konflikter. Får du ett relevant argument tillbaka så kan trollet byta åsikt. De kan svänga för att skapa en frustration, säger Fredrik Wass.

3. Trollet är ofta anonymt – men behöver inte vara det.

– Troll brukar ofta vara anonyma, men samtidigt det vara folk man känner som uppför sig som troll. Att vara ett troll handlar mer om beteende, säger Fredrik Wass.

4. Trollet framställer sig ofta som att hen är flera personer.

– Ofta låtsas trollet vara många personer och svarar för att det ska framstå som att åsikten är vanlig. Det ser ut som att det är fem personer som tycker likadant, fast det egentligen är en person, säger Fredrik Wass.

5. Du kan inte ”vinna” en diskussion mot ett troll.

– Det går i princip inte att argumentera emot någon som har ett trollbeteende eftersom syftet är att skapa frustration hos personen trollet argumenterar mot, säger Fredrik Wass.

6. Att ”mata” trollet hjälper inte

– Det mest effektiva sättet är att tiga ihjäl dem, säger Fredrik Wass.

– Får man på sig ett gäng kommentarer så kan man göra en mer övergripande kommentar. Det är lönlöst att diskutera med troll. När vi har fantastiska plattformar för dialog låter det lite hårt. Men trollen är en tidstjuv, de skrämmer och tystar oss. Vi måste förstå att det finns en agenda bakom deras agerande, säger Brit Stakson.

7. Trollen försöker få ner dig på sin nivå

– Det handlar just om viljan att alltid dra ner en i gyttjan, det vill dunka dig i huvudet för att du tänker fel, säger Brit Stakson.

8. Trollen har ofta nystartade konton

– De har kanske inte ens har en profilbild på Twitter, utan kastar sig direkt ut med en ganska angripande tweet, säger Brit Stakson.

9. De för ofta en kamp mot etablerade medier

– Det är väldigt vanligt att man kan se resonemang där man för en ständig strid mot traditionella medier. Man försöker få det att framstå som att traditionella medier inte är någon man kan lita på, säger Brit Stakson.

►LÄS MER: Nej, Facebook hjälper inga barn om du delar bilden

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro