ANNONS

Abortmotståndarnas bild är en lögn

Tomas Lundin · 12 Nov 2014
Uppdaterad 12 Nov 2014
Bilden har spridits och delats över en miljon gånger på Facebook med den här bildtexten.

Bilden har spridits och delats över en miljon gånger på Facebook med den här bildtexten.


klar

Artikellänk är kopierad

Så här ser bilden ut i sitt ursprungliga sammanhang på webbsidan One Tiny Life. I nästa bild ser du ett verkligt aborterat 12-veckorsfoster.
Så här ser bilden ut i sitt ursprungliga sammanhang på webbsidan One Tiny Life. I nästa bild ser du ett verkligt aborterat 12-veckorsfoster.
Ett verkligt aborterat foster. Utan att behöva ta ställning i abortfrågan är det lätt att se att verkligheten skiljer sig från dockorna.
Ett verkligt aborterat foster. Utan att behöva ta ställning i abortfrågan är det lätt att se att verkligheten skiljer sig från dockorna.Foto: Baby Center

En bild som sägs föreställa ett tolv veckor gammalt aborterat foster sprids som anti-abortpropaganda på nätet. Men bilden föreställer inte det den säger att den gör.

”Så här ser vi ut efter tolv veckor i livmodern. Laglig att döda i 50 stater. Tycker någon att det här inte är en person? Dela vidare. Det kan rädda liv”

Så står det i den medföljande texten till bilden som delats över en miljon gånger på Facebook. Oavsett om man är för eller emot abort går det snart att upptäcka att de ligger falsk information bakom. 

Enligt   sajten Snopes föreställer bilden en docka som skapats av abortkritiska konstnären Donna Lee och inte ett riktigt foster. 

Det kanske skulle spela mindre roll om dockan faktiskt var en rättvis representation av ett tolv veckor gammalt foster, men jämfört med bilder av faktiska aborterade foster från tolfte veckan är dockan mycket mer lik en nyfödd.

”Jag är konstnär och och gjorde mitt bästa för att få fram rättvisa detaljer ur en klump lera”, förklarar Donna Lee på sajten One Tiny Life, där dockorna säljs. 

Dockorna, som bland annat använts av skolor och vårdmottagningar och visats upp för blivande mödrar, har kritiserats för att humanisera foster i syfte att avskräcka från abort. 

För halloween för tre år sedan delade abortmotståndare ut dockorna till barn som tiggde godis, något som vållade mycket uppmärksamhet.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro