ANNONS

Äldre i USA delar mer falska nyheter – äldre i Sverige osäkra på källkritik

Åsa Larsson · 23 Jan 2019
Uppdaterad 8 Mar 2019

Foto: TT.


Enligt en ny amerikansk studie är äldre personer mer benägna att dela falska nyheter på Facebook, detta oavsett utbildningsnivå och om de var konservativa eller demokrater. 65-plussarna i studien delade falska nyheter sju gånger så ofta som gruppen 18-29 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Att dela fejknyheter var en ovanlig syssla, enligt studien från Princeton och New York-universitetet. De som delar mycket var mindre benägna att dela just fejknyheter, vilket talar emot att fejknyheter sprids till följd att ”somliga delar vad som helst”.

”Vårt mest robusta fynd var att det är mer sannolikt att äldre amerikaner delar artiklar från fake news-domäner”, konstaterade forskarna.

Hur ser det ut i Sverige?

– Vi har inte tittat på just falska nyheter, men det är ett rimligt antagande att det kan se liknande ut. Vi kan se att äldre tenderar att dela mer snarare än att publicera eget på sociala medier. De självskattar sin förmåga att värdera information på nätet lägre än yngre och fler äldre saknar utbildning i digital källkritik, säger Björn Appelgren som är projektledare på Internetstiftelsen.

Det var den årliga undersökningen Svenskarna och internet 2017 som uppmärksammade Internetstiftelsen på att äldre verkar tycka att det är svårt med källkritik på internet och i och med att det Sverige då stod inför ett valår så beslöt man sig för att satsa på projektet Internetkunskap som riktar sig till vuxna.

– Vi tyckte att det behövdes en liten uppfräschning, helt enkelt, säger Björn Appelgren.

pil
Källkritikens dag 2019

Är du lärare och vill anmäla din klass till skolpasset? Läs mer här!

Kvällsprogrammet (öppet för allmänheten)

Start kl 17.30

• Vilka är det som luras på nätet? Så här ser den svenska fejkarenan ut! Åsa Larsson, medgrundare till Viralgranskaren och författare till Viralgranskarens handbok som kom ut förra året.

• Handfasta tips på hur du själv blir en bättre viralgranskare. Johan Wikén, redaktör och reporter på Viralgranskaren.

• Så här hänger vårt innerliga behov av bra berättelser ihop med spridandet av falska påståenden på nätet. Jack Werner, en av Viralgranskarens grundare som föreläser och skriver böcker om spökhistorier och källkritik på nätet.

• FacebookJohn Severinson från Facebooks Sverige-kontor svarar på frågor på scen om hur Facebook fungerar och jobbar med falska påståenden. Hur funkar det när du får se saker i ditt flöde? Hur jobbar Facebook i just Sverige?

• PrisutdelningVinnarna av Det gyllene förstoringsglaset tar emot sitt pris. Bakom priset står Viralgranskaren och Internetstiftelsen. Det delas ut för enastående insatser för källkritiken på nätet.

• Stila med din källkritiska förmågaInternetstiftelsen bjuder in publiken till ett interaktivt quiz för att testa deras källkritiska förmåga. Självklart vinner vinnaren något alldeles extra – publikens pris, som delas ut för första gången!

• Bilden av SverigeDen brittiska journalisten Maddy Savage, franska redaktören Sarah Chabane och professor Christian Christensen pratar om fördomar, romantiserade bilder och falska påståenden som sprids om Sverige utomlands.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro