ANNONS

Är det farligt är det att låta din hund slicka dig? Nej, bara ohygieniskt

Hugo Ewald · 22 Jul 2016
Uppdaterad 22 Jul 2016
Att låta din hund slicka dig är ingenting som nödvändigtvis är farligt.

Att låta din hund slicka dig är ingenting som nödvändigtvis är farligt. Foto: Skärmdump/Montage


En serie artiklar har under den senaste veckan påstått att du aldrig bör låta din hund slicka dig på grund av den påstådda sjukdomsrisken. Men det finns inte en särskilt stor risk att bli sjuk av vanliga hundar, så länge de inte biter dig.

klar

Artikellänk är kopierad

"Så många hundägare gör det. Även främlingar kommer går upp till hundar och låter dem göra det. De hålla deras ansikte ända fram till hundens ansikte och tillåter dem att slicka obevekligt med sin stora, DREGLANDE tunga. Över sina egna läppar!"

Så inleds en artikel på "Djursidan.se" som i skrivande stund fått närmare 20 000 interaktioner på sociala medier. Artikeln varnar på ett alarmistiskt sätt för riskerna att låta hundar slicka människor i ansiktet. Detta riskerar enligt artikeln att du blir smittad av olika virus- och bakteriesjukdomar. Bland annat MRSA, Staphylococcus aureus och ringormsinfektion nämns.

► LÄS MER: Tullverket efterlyser insmugglade dödsvalpar

Ulrika Windahl, biträdande stadsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, säger till Viralgranskaren att hundar normalt sett inte är en smittrisk. Att bakterier och virus  kan överföras mellan människor och djur betyder inte att de sedan stannar kvar och dessutom orsakar en infektion. Om du däremot blir hundbiten blir du troligen infekterad eftersom du då får djupa, smutsiga sår. Annars räcker vanlig hygien; framförallt handtvätt. Vissa människor kan dock vara extra känsliga, och läkare kan rekommendera extra skyddsåtgärder – men då gäller det inte bara hundar.

– Däremot är det ohygieniskt att bli slickad av en hund på munnen, så det är inget man normalt sett uppmuntrar till. 

Windahl menar att det man främst ska tänka på när det gäller smitta och hundar är rabies, som är en dödlig infektion för både människor och djur. Viruset kan smitta genom att hunden slickar dig, och det  innan man kan se att hunden är sjuk.

Sverige har varit fritt från rabies sedan 1886, men Jordbruksverket har sett en uppgång i antalet hundar som smugglas till Sverige. Man skall därför aldrig köpa en hund via mellanhand, utan kräva att få besöka hundens hemmiljö. Man skall själv tala med den veterinär som besiktigat djuret, och försäkra sig om att alla ID-handlingar och intyg som hör till hunden är korrekta.

► LÄS MER: Varningen: Snart kan rabies finnas i Sverige

Andra, vanliga hundvirus smittar dock inte till människa, enligt Windahl.

– När det gäller MRSA så är den egentligen en ”människobakterie”.  MRSA smittar därför oftast från människa till hund. Den är också ovanlig hos svenska hundar. Sedan den först hittades hos en hund år 2009 har den bara hittats hos lite drygt 30 hundar.

Du behöver heller inte vara särskilt rädd för att få Ringorm.

– Ringorm är ovanligt hos hund. Och för de flesta människor krävs det oftast en tät och lite längre kontakt med hunden för att bli smittade.

Det finns exempel på när människor infekterats av Capnocytophaga canimorsus i Sverige via hund. Detta har dock uppkommit då personen bitits av hunden.

– Till smittskydd i Stockholm anmäls infektioner med MRSA. Däremot inte andra infektioner med Staphylococcus aureus och inte heller med Capnocytophaga. Vi här känner inte till något fall där någon blivit smittad med MRSA genom att ha blivit slickad av en hund, säger Björn K Eriksson, biträdande Smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.► LÄS MER: Smuggelhundar ökar i Sverige

Av de infektioner som nämns i artikeln är det egentligen främst MRSA som du bör passa dig för, då MRSA är moståndskraftig mot penicilliner och ofta också mot flera andra antibiotikaklasser. MRSA är dock ovanligt bland svenska djur, och den som misstänker att sitt djur smittats av MRSA måste anmäla detta. MRSA är heller inte någonting som främst sprids från djur till människa, utan från människa till djur och mellan människor.

Att låta din hund slicka dig är alltså ingenting som nödvändigtvis är farligt. Men det är heller ingenting som uppmuntras, då det är ohygieniskt.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro