ANNONS

Barnlöst par "visste inte hur sex går till" – falsk historia sprids på nytt

Åsa Larsson · 22 Jan 2015
Uppdaterad 22 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Det barnlösa paret bad om hjälp för att bli gravida – men när läkarna frågade om hur ofta de har sex såg de ut som frågetecken. "Vad menar du?" frågade mannen. Det visade sig att paret aldrig haft sex – de visste inte hur man gjorde. Det här är e n kul historia som åter börjar sprida sig – men tyvärr är den inte sann.

Människor som inte fattar hur man har sex eller har sex på "fel sätt", har roat människan länge.  "Nyheten" – som handlar om ett tyskt par på en infertilitetsklinik i Lübeck – har snurrat runt på nätet i tio år och får då och då nytt liv. Den har rapporterats av flera utländska medier och här i Sverige av Aftonbladet 2004 – där den låg kvar i över tio år.

Uppgifterna – om man spårar historien bakåt – kommer från en rapport om barnlöshet i den tyska tidskriften Gynäkologische Endokrinologie 2003.

Enligt rapportförfattarna är det viktigt att se till den sexuella relationens historia när man undersöker varför ett par inte kan få barn och lyfte då fram två fall, varav det ena är det som lett till hån världen över.

Kunde paret verkligen inte få barn för att de inte visste hur man gjorde? Vi frågade den tyska professorn  Annika Ludwig som varit med och skrivit rapporten – och träffat paret. Så här säger hon:

– Teoretiskt sett kände de till allt om sex, så visst kände de till hur man har sex.  De hade helt enkelt inte haft sex och ville heller inte ha det, därför ansökte de om infertilitetsbehandling.

Det fick paret dock nej till och rekommenderades i stället terapi, berättar Annika Ludwig.

Ludwig är medicine doktor och professor – 2004 arbetade hon på avdelningen för gynekologi och obstetrik vid Lübecks universitet och arbetar i dag på en klinik i Hamburg.

Att historien var falsk har uppmärksammats av Viralgranskarens kollega Snopes, men det har inte hindrat den från att fortsätta spridas på nätet.

I november 2013 gjorde Medieormen på Sveriges radio en artikel om den falska historien. Bara under den dagen hade Aftonbladets artikel om paret fått 7 000 delningar på Facebook, enligt Medieormens genomgång.

Martin Schori, nyhetsredaktör på Aftonbladet.se, lovade då att artikeln skulle uppdateras, enligt SR. Nu, ett och halvt år senare, är artikeln fortfarande orörd och har sammanlagt över 78 000 interaktioner på Facebook.

– Jag kommer inte ihåg det där, men om jag lovade så är det ju dåligt av mig att inte göra detta. Det kanske kom nåt annat emellan, men det ska vi göra, säger Martin Schori till Viralgranskaren.

Enligt Schori så brukar Aftonbladet uppdatera gamla artiklar som börjar spridas på nytt, med informationen om att det inte är en aktuell historia.

Men i ett sånt här fall, när det inte bara är så att artikeln är gammal utan att visat sig vara fel, hur tänker ni kring det?

– Det är från fall till fall. Det händer att vi har avpublicerat artiklar som visat sig innehålla felaktigheter. Men det är möjligt att det är bättre och mer transparent att skriva att "den här artikeln skrevs då och har i efterhand visat sig vara felaktig".

Artikeln är nu avpublicerad från Aftonbladets sajt.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro