ANNONS

Bengt af Klintberg: Vandringssägner kan vara aggressiva

Anton Säll · 12 Mar 2017
Uppdaterad 12 Mar 2017

Historien om råttan i pizzan är nästan lika gammal som den första pizzerian i Sverige. Men sägnerna fortsätter spridas över hela världen – och ännu snabbare i dag, enligt experterna.

klar

Artikellänk är kopierad

Historierna är många. Hivsmittat blod i blodapelsiner, råttor i pizzor, barn som kidnappas på stora varuhus.

Vandringssägnerna som sprids i dag har spridits under många år, men bara i olika skepnader. Det säger Bengt af Klintberg, författare och folklivsforskare som skrivit flera böcker på ämnet. Bengt af Klintberg är så bra på forskningsområdet att historier av denna typ kallas för klintbergare.

— Det är väldigt ofta en uppdatering av berättelser som kan ha väldigt gamla anor, säger han.

Oftast handlar sägnerna om grupper eller saker som är nya och outforskade för gruppen som sprider sägnerna.

LÄS MER
Nej, hiv kan inte spridas i apelsiner

— Vandringssägner är nästan alltid ganska korta berättelser med någon slags poäng. De har ofta någon slags budskap och kan ofta vara ganska aggressiva och riktade mot grupper som man själv inte tillhör, säger han.

Bengt af Klintberg tar den klassiska historien om hur en kund ska ha fått en råtta på sin pizza som exempel.

— När samhället förändras så uppstår berättelser om förändringen. Men när vi har vant oss vid nyheterna så försvinner ofta berättelserna. När utländska restauranger var något nytt, på 70-talet, uppstod historier om det. De berättelserna hör man inte så ofta längre, säger han.

Historierna fortsätter att leva

Men en del av historierna lever kvar och historien om hivsmittade apelsiner är en sådan.

Första gången den spreds var på 80-talet, men senast för ett par år sedan började den återigen cirkulera.

Den här gången var anslaget lite annorlunda. På 80-talet ska det ha varit narkomaner som smittade apelsinerna eftersom de ville rengöra sina sprutor genom att trycka in nålen i apelsinen.

Läs mer: Så viralgranskar du sajter

Författaren och en av Viralgranskarens grundare Jack Werner undersökte en variant på samma historia som spreds i nutid.

— Någon skulle åsamka en fiende skada. Några människor hade kommit över lite hivsmittat blod från Thailand. Det blodet hade stoppats in i sprutor och sedan pumpats in i olika apelsiner i matvaruaffärer. Men eftersom de inte visste vilken apelsin fienden skulle ha fick man stoppa blodet i alla apelsiner, berättar han.

Historien var givetvis inte sann. Men den är ett bra exempel på hur vandringssägner ofta inte dör, utan får nya kläder och dyker upp igen.

— Motiven förändras och vad de handlar om är tidsbundet. I övrigt är det sig likt, säger Jack Werner.

pil
Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 3-årsdagVar? Internet, skolor och på Kulturhuset i StockholmHur anmäler jag mig? Gå in på Viralgranskarens Facebook-sida och skriv upp dig på evenemanget. Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 17 med panelsamtal om vad bristen på källkritik kan ge för konsekvenser.Vad kan man göra mer den här dagen?Följ direktsändningen från dagen, den startar för skolelever kl 12.30.Gå in på Metro.se och testa att viralgranska själv.Fira där du befinner dig, uppmärksamma kollegor och kompisar på dagen!

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Säll
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro