ANNONS

Bengt af Klintberg: "Seriemördare gav upphov till skåpbilsmyt"

· 15 Apr 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014

Folklivsforskaren Bengt af Klintberg var en mythbuster långt innan begreppet hade uppfunnits, och är så känd för sina böcker att moderna vandringssägner numera ofta kallas klintbergare. Vi bad honom undersöka uppgifterna om vita skåpbilar som cirkulerar på Facebook – och han grävde sig ända tillbaka till en belgisk seriemördare på 90-talet.

klar

Artikellänk är kopierad

Folklivsforskare Bengt af Klintberg har undersökt bakgrunden till ryktet om att man ska akta sig för vita skåpbilar.
Folklivsforskare Bengt af Klintberg har undersökt bakgrunden till ryktet om att man ska akta sig för vita skåpbilar.Foto: Urban Brådhe

Under de senaste åren har jag flera gånger blivit uppringd av journalister som har rapporterat om ett nytt skräckrykte bland skolbarn. En vit skåpbil åker omkring och rövar med sig barn!

Under den gångna hösten var ryktesspridningen särskilt intensiv i Knivsta och i Örebro. Den 15 oktober berättade en nyhetsuppläsare på TV 4 att flera personer i Knivstatrakten hade blivit förföljda och våldtagna av en okänd man i vit skåpbil. Polisen var helt oförstående, inga anmälningar om brott hade kommit in.

En vecka senare, den 22 oktober, kunde man läsa följande rubrik i Nerikes Allehanda: ”Falsk alarm om vit skåpbil – myten lever vidare”. En rektor i Örebro hade gått ut och varnat barn och föräldrar för en person i en vit skåpbil. En förälder hade ringt och berättat att hans dotter skulle ha blivit antastad av en man i vit skåpbil. Flickan skulle ha sprungit från platsen.

Gick ut med dementi

Historien spreds snabbt i sociala medier, men det hela visade sig vara påhittat. Det fanns ingen vit skåpbil, utan det var ett barns fantasi som hade skenat iväg. Rektorn gick ut med en dementi, och i Nerikes Allehanda kunde man läsa att ryktet hade cirkulerat tidigare i andra delar av Sverige.

Bland annat i Stockholms södra förorter. Det kunde Dagens Nyheter rapportera 19 januari 2012. Rubriken var ”Vit skåpbil sprider oro”.

►Läs intervjun med Bengt af Klintberg

Elever i två skolor, den ena i Aspudden och den andra i Älvsjö, hade slagit larm om att de lockats till en vit skåpbil och råkat ut för närmanden. Två dagar senare lugnade tidningen läsarna: den vita skåpbilen var en myt. En polis berättade att man fått in många svårbedömda anmälningar. Ibland kunde det räcka med att en vit bil stannade vid ett övergångsställe för att släppa över ett barn.

En månad tidigare hade den vita skåpbilen varit det stora samtalsämnet i södra Sverige. Enligt Hallandsposten 23 december 2011 hade Hallandspolisen gått ut med ett pressmeddelande. Vid fem tillfällen hade barn i södra Halland kontaktats av en man i en vit bil, men inget barn hade åkt med och inget hade skadats. Ryktet hade varit i svang i Helsingborg, Halmstad, Oskarström, Ullared, Växjö, Gislaved och flera andra orter, på några håll redan på våren 2011.

"Hundtjuvarna kör omkring i en vit skåpbil"

Ett annat rykte som har cirkulerat på nätet i ett par år är att det finns ligor som stjäl hundar. Oroliga hundägare har kunnat läsa att hundarna förs till länder i Europa där de används vid träning av kamphundar. Hösten 2012 hade en ny detalj tillkommit: hundtjuvarna kör omkring i en vit skåpbil. Tidningen Ljusnan i Hälsingland publicerade den 14 september en artikel om ryktet, där man rubricerade det som en myt. Ett par månader senare, 10 november, var det Blekinge Läns Tidnings tur att gå ut med en dementi: ”Hundtjuvar i vita skåpbilar en skröna på nätet”.

I den senare tidningen riktade Blekingepolisen en uppmaning till dem som för ryktet vidare på Facebook: ”Alla vita skåpbilar är inte hundtjuvar och vi vädjar till er: publicera INTE bilder eller registreringsnummer på vita skåpbilar här på Facebook.”

Bakom ryktet anar man den oro som tidningsartiklar om kamphundar och illegala arrangerade hundslagsmål har gett upphov till. Liknande rykten har tagits upp i tidningsartiklar i bland annat USA och Australien. Men i de artiklarna saknas en detalj. Ingenstans kan man läsa att förövarna åker omkring i en vit skåpbil.

Myten spridd i hela Europa

Går det att spåra hur den vita skåpbilen blev en myt bland oroliga skolbarn och deras föräldrar och lärare och lite senare bland hundägare? Jag beslöt mig för att leta efter internationella belägg. Jag översatte orden ”vit skåpbil” till norska, danska, engelska, tyska och franska och sökte efter tidningsartiklar med dessa ord på Internet.

Skörden blev särskilt rik i engelsk och fransk press. Både England och Frankrike har upplevt ryktesepidemier bland skolbarn om en vit skåpbil som rövar med sig barn. Poliser och rektorer har gått ut med lugnande besked: inga barn har försvunnit.

Efterhand klarnade bilden. Ryktet är inte äldre än cirka tio år, och det kan härledas till det sena 1900-talets mest fruktansvärda fall av barnarov: Marc Dutroux avskyvärda dåd mot sex flickor i Belgien.

Vit skåpbil avslöjade mördare

Dutroux rövade under 1980- och 1990-talen bort sex flickor och utsatte dem för tortyr och sexuella övergrepp. Han mördade två av dem och lät två svälta ihjäl. Två levde fortfarande när han greps i augusti 1996.

I Aftonbladets nätupplaga den 4 mars 2004 kunde man läsa: ”Han avslöjade Dutroux. En vit skåpbil satte polisen på rätta spåret.” I artikeln berättas hur en undersökningsdomare lyckades koppla Dutroux till en vit skåpbil som iakttagits vid det sista försvinnandet. Det innebar ett genombrott i utredningen och ledde till att Dutroux kunde gripas.

Man inser att en skåpbil var själva förutsättningen för att Dutroux skulle kunna röva bort de unga flickorna. När bakdörrarna slog igen bakom flickan var hon instängd i ett mörkt utrymme, utan möjlighet att komma ut eller se vart bilen åkte. Att bilen var vit är naturligtvis en tillfällighet, men många skåpbilar har den färgen.

Inte det enda skräckryktet

Ryktet om en vita skåpbilen är inte det enda skräckryktet som har vandrat från mun till mun bland skolbarn i Sverige. För ett femtiotal år sedan förekom ryktesepidemier om en kvinna som kallades Svarta Damen. Hon uppfattades på en del platser som ett spöke, men den vanligaste uppfattningen var att hon var en äldre kvinna av kött och blod, svartklädd och beslöjad, som gick omkring och skrämde barn efter mörkrets inbrott. Vissa ensamma kvinnor som gällde för att vara ”underliga” kom att identifieras med Svarta Damen. Bakgrunden till sägenbildningen tycks främst ha varit en skräckfilm som hade premiär 1958, Arne Mattssons ”Damen i svart”.

Rädslan för den vita skåpbilen har som framgått en helt annan bakgrund. Här är det en fruktansvärd verklighet som har genererat bilden av ett farligt fordon, kört av en man som rövar med sig barn. De som startade ryktesspridningen var antagligen föräldrar som hade läst i tidningarna om fallet Dutroux. Av omtanke om sina barn varnade de dem för främmande män i bilar. Sedan spred barn historierna vidare till andra barn. De ursprungliga detaljerna föll bort, kvar var till slut ett enda, kort budskap:

Akta dig för vita skåpbilar!

klar

Artikellänk är kopierad

Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro