ANNONS

Bild av elefant med rosa betar missvisande – "Inte en bra metod"

Åsa Larsson · 13 Jan 2016
Uppdaterad 13 Jan 2016
Till höger bilden som sprids och till vänster som det ser ut i verkligheten, enligt Rhino Rescue Project.

Till höger bilden som sprids och till vänster som det ser ut i verkligheten, enligt Rhino Rescue Project. Foto: Montage/Rhino Rescue Project


Att färga horn och betar rosa på noshörningar och elefanter kan verka som en smart lösning för att få tjuvjägare att lämna djuren i fred. Men det är inte en bra metod, säger Ola Jennersten på Världsnaturfonden.

klar

Artikellänk är kopierad

En bild på en elefant med rosa betar och en noshörning med rosa horn sprids just nu på nätet. Till bilden står det: "Det här är det bästa jag sett på ett tag. De använder samma rosa färg som på kontoutdrag. Det gör elfenbenet omöjligt att sälja och det kan inte konsumeras (djuren tar inte skada och det räddar deras liv)."

Det är inte elfenbenet som "konsumeras", utan det syftar på noshörningarnas horn, som är en lyxvara, värd många gånger mer än guld. Noshörningshorn används bland annat som ingrediens i traditionell orientalisk medicin och intas då genom att man skrapar av horn ner i vatten.►LÄS MER: Elefanternas minskning hotar ett helt ekosystem Man kan få intrycket av att metoden – att måla djurens horn och betar rosa – är smart och att den är i bruk bland de som kämpar för att skydda djuren mot tjuvjägare, men det stämmer inte, enligt Ola Jennersten, programchef för internationell naturvård på WWF.

– Det är ett otroligt, jag ska inte säga fånigt, men ogenomförbart projekt, säger han till Viralgranskaren.

Att söva stora djur är i sig ingen lätt uppgift och det är inte ofarligt för elefanten eller noshörningen.

– Det är något som kan gå fel väldigt enkelt.

Så den här metoden är inget som man ägnar sig åt för att skydda djur från tjuvjägare?

– Nej, det är ingenting man vill eller har råd med att genomföra storskaligt.

Det har funnits och finns experiment som handlar om att göra noshörningshorn mindre attraktiva och där ingår att missfärga dem, samt göra dem giftiga och farliga att hantera för tjuvjägarna genom att föra in kemikalier i hornen. ►LÄS MER: Svensk teknik ska rädda noshörningar I andra fall handlar det om att föra in ämnen som ska ge utslag med röntgen så att smugglare inte ska kunna föra ut horn och elfenben ur landet.

Men i inget av dessa fall ser det ut som på bilderna, något som Viralgranskar-kollegan Snopes klargjort här. I de första inläggen om elefanterna och noshörningarna nämns att den rosa färgen är ditmålad på bilderna, men den informationen saknas i inlägget som nu sprids.

Vad kan man göra för att förhindra tjuvjakten?

– Det handlar om att jobba brett, säger Ola Jennersten på WWF.

– Det gäller att skydda elefanterna i fält, ha beväpnade vakter som är ute hela tiden och har kontakt med varandra via en central. Där finns det många tekniska smarta lösningar för att hjälpa till vid övervakningen. Sen måste man jobba mot smugglarna, kriminella nätverk som är väldigt organiserade. Och polisen i de olika länderna måste tycka att det här är viktigt. Slutligen måste man jobba med de som köper i exempelvis Kina eller Vietnam, förbjuda användningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro