ANNONS

Bilden är fruktansvärd – men visar inte Boko Haram-massakern i Nigeria

Jack Werner · 14 Jan 2015
Uppdaterad 14 Jan 2015

klar

Artikellänk är kopierad

Under andra veckan i januari kom rapporter om att islamistgruppen Boko Haram ska ha utfört en massaker på civila i nordöstra Nigeria. Så många som 2 000 kan ha dött, och vittnesuppgifter talade om skräckscener och hundratals döda kroppar spridda i skogsområdena runt staden Baga.

Angreppet beskrevs av Amnesty som terroristgruppens kanske blodigaste någonsin. ”Om rapporterna stämmer är detta en oroande och blodig upptrappning av Boko Harams pågående angrepp mot civilbefolkningen”, sade Amnestys Nigeriaforskare Daniel Eyre i ett pressmeddelande.

Rapporterna om angreppet, som utspelade sig den tredje januari, började nå västmedia samtidigt som efterspelet till attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, och de fick inte mycket medial uppmärksamhet. Detta har många reagerat på, och själva vänt sig till sociala medier för att publicera oroade och arga poster.

I flera poster används en bild där ett stort antal brända kroppar ligger uppradade framför en barack av lera och korrugerad plåt. Scenen sägs visa de många offren för Boko Harams angrepp. En engelsktalande twittrare som skrivit ”This is Nigeria. A massacre of 2000 happened 2 days after Paris” har fått över 8 600 retweets, och ett montage med fyra olika bilder på döda och brända kroppar har delats över 20 000 gånger på Facebook.

Men bilderna som visas upp i inläggen kommer inte från Boko Harams angrepp i Nigeria, utan togs i själva verket efter att en lastbil fullastad med bensin exploderade sommaren 2010 i Kongo och dödade hundratals personer som tittade på fotbolls-VM i närheten.

Journalistiksatsningen Africa Check, som arbetar för bättre faktakontroll kring nyheter från Afrika, spårade bildens ursprung redan i juli 2014, då den påståddes föreställa en annan massaker av Boko Haram. Genom att identifiera just baracken av lera och korrugerad plåt på en bild som nyhetsbyrån Reuters publicerade kunde Africa Check slå fast att bilden i själva verket togs 2010.

Bilden har enligt Africa Check använts för att illustrera såväl muslimskt våld mot kristna, som buddhistiskt våld mot muslimer. 

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
Så här jobbar Viralgranskaren.
Läs mer

Undrar du om en historia på nätet är sann?

Skicka in ditt tips till oss
GuiderFöreläsningarVarningslistanViralgranskaren i media
Om ViralgranskarenNyhetsbrev  Facebook  Twitter  

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro